5ο Γυμνάσιο Καβάλας: Ένα διαδραστικό ταξίδι στην Ιταλία για τα δικαιώματα των γυναικών [φωτογραφίες]

Το σχολείο συμμετείχε στο ταξίδι με 2 εκπαιδευτικούς και 4 μαθήτριες ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σχολικών Συμπράξεων Erasmus+. Οι δράσεις, οι εμπειρίες και η ευαισθητοποίηση σε ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα

Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλος συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σχολικών Συμπράξεων Erasmus+ διάρκειας 2 ετών (2020-2022) µε τίτλο «Προχωρώντας μαζί προς µία ισότιμη Ευρώπη» μαζί µε το σχολεία IES Maestro Padilla από την Αλμερία (Ισπανία), Istituto Compresivo Statale BernardoDovizi, Μπιμπιένα (Ιταλία) και College Beausejour, Λα Τρινιτέ (υπερπόντιο Διαμέρισμα Μορτινίκας, Γαλλία).

Από 22-26 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων στην πόλη Μπιμπιένα (Bibbiena) της Τοσκάνης (Ιταλία) και το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας συμμετείχε µε 2 εκπαιδευτικούς, την υποδιευθύντρια Κυριακή Καμηλιώτου (μαθηματικό) και την Αικατερίνη Ρεγγούζα (αγγλικής γλώσσας) και 4 μαθήτριες (1όλη Καλαμούκου-Γ’ τάξη, Αγάπη Κοσμίδου-Γ’ τάξη, Ελευθερία Στεργιοπούλου-Γ’ τάξη, Αγγελική Αντωνιάδου-Β’ τάξη).

Οι μαθήτριες και οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων μελέτησαν τα δικαιώματα των γυναικών ως προς το δικαίωμα ψήφου, την ισοτιμία στις συζυγικές σχέσεις και την προστασία κατά κάθε μορφής βίας στο πέρασμα του χρόνου, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, τραγούδησαν, περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης µε οδηγούς τους ντόπιους μαθητές, αλλά κυρίως γιόρτασαν μαζί µε όλη την πόλη τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνιο στην Ιταλία και κατά την οποία δημόσιοι χώροι διακοσμούνται µε κόκκινες κορδέλες και παγκάκια σε πλατείες βάφονται κόκκινο.

Όλα τα παιδιά ζωγράφισαν μηνύματα για ΣΕΒΑΣΜΟ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΒΙΑ κ.ο. σε κόκκινα παγκάκια που ο Δήμος της Μπιμπιένα θα τοποθετήσει στην πλατεία της πόλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε µε ανάγνωση άρθρων της «Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Διακρίσεων κατά των Γυναικών» στα αγγλικά και στη γλώσσα κάθε χώρας.

Πέρα από τις δραστηριότητες του Σχεδίου Erasmus+, οι μαθήτριες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή σε μια ξένη χώρα και να αναπτύξουν χρήσιμες κοινωνικές δεξιότητες οι οποίες ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και ενδυναμώνουν την προσωπικότητα των εφήβων. Όλες επέστρεψαν πλουσιότερες σε γνώσεις και εμπειρίες και αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της διαχρονικής επιτυχίας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σχολικών συμπράξεων Erasmus+.