Εισήγηση-βόμβα Σαρηγιάννη σε Μητσοτάκη για γενικό lockdown

Τι δήλωσε σχετικά ο Καθηγητής του ΑΠΘ στο CNN Greece - «Θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση για να μη δούμε ακραίες καταστάσεις στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά

Έκθεση εισήγηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για γενικό lockdown αναμένεται να αποστείλει μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο CNN Greece δήλωσε πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο.

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο καθηγητής Σαριγιάννης προτείνει lockdown, το οποίο κατόπιν πολλής σκέψεως, δεν αποκλείει να φτάνει και το δίμηνο, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και την εφαρμογή των μέτρων.

Παράλληλα, προτείνει και εναλλακτικά μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης της μετάλλαξης «Όμικρον» και την αποφυγή ενός «σκληρού» lockdown: 1- την επαναφορά της τηλεργασίας και 2- να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές εάν δεν εμβολιαστούν οι μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση.

Εμβολιασμός και μείωση των επαφών

Ο ίδιος επιμένει πως η καλύτερη προστασία είναι ο εμβολιασμός, επισημαίνοντας ότι με την τρίτη αναμνηστική δόση η κυτταρική ανοσία έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον» φτάνει στο 91%.

Τονίζει δε ότι, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, θα πρέπει να αυξηθεί εντυπωσιακά ο εμβολιασμός και να μειωθούν οι επαφές, κάτι που ωστόσο δεν είναι εύκολο να συμβεί την περίοδο των εορτών.

Θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση για να μη δούμε ακραίες καταστάσεις στα νοσοκομεία, είπε χαρακτηριστικά.

Βάσει των μοντέλων που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες -και όχι μόνο από τις ενδείξεις των λυμάτων, οι οποίες είναι βραχυπρόθεσμες- το επερχόμενο κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον» αναμένεται να είναι τεράστιο.

Δεν είναι πλήρως γνωστή η συμπεριφορά της «Όμικρον»

Σε καθέ περίπτωση, πάντως, ο κ. Σαριγιάννης επισημαίνει πως ακόμα δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες την ακριβή συμπεριφορά της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία δεν είναι ενιαία. Στην Βρετανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, για παράδειγμα, παρουσιάζει μία πολύ επιθετική συμεριφορά, ενώ αντιθέτως στην Νότια Αφρική η συμπεριφορά της είναι ήπια.

Η συμπεριφορά αυτή εκτιμάται, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί, πως οφείλεται στο γεγονός ότι η Νότια Αφρική διανύει αυτό το διάστημα καλοκαίρι και ο πληθυσμός της είναι πιο νέος σε σύγκριση με την Ευρώπη, η οποία παράλληλα βρίσκεται στην «καρδιά» του χειμώνα.

Μιλώντας εξάλλου στον 102 FM της ΕΡΤ-3, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε πως μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Παράλληλα, τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τα 6.000 ημερησίως, επισημαίνοντας δε ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο σε πρώτη φάση στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.