Νέα μέτρα: Υποχρεωτική μάσκα παντού, διπλή σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ. Ποιες εκδηλώσεις αναβάλλονται

Αύριο οι ανακοινώσεις Πλεύρη – Τι εισηγήθηκε η Επιτροπή

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 το πρωί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις ως προς τα νέα μέτρα που θα υιοθετηθούν με στόχο την ανάσχεση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, σε συνέχεια των εισηγήσεων της Επιτροπής Έμπειρογνωμόνων.

Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν:

  • Ματαίωση μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους.
  • Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες ειδόδου της χώρας τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την άλλη εβδομάδα -την Τρίτη- θα συζητηθεί νέο πλέγμα μέτρων για την περίοδο μετά την Πρωτοχρονιά.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχουν πέσει τα εξής:
  • περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων,
  • περιορισμοί στα άτομα ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους,
  • επέκταση της τηλεργασίας.

Πλεύρης για νέα μέτρα

Νωρίτερα, μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».