Δεύτερα Χριστούγεννα με πανδημία: Η ανησυχία για την επιθετική μετάλλαξη και τα μέτρα εν όψει

Στη σκιά της «Όμικρον» η Ελλάδα και ο πλανήτης - Τι μέλλει γενέσθαι

Mε το πέμπτο πανδημικό κύμα να «χτυπά» ήδη την Ευρώπη και την σκιά της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον να μας συντροφεύει «αναβιώνοντας» περιοριστικά μέτρα που από την περασμένη άνοιξη ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε, γιορτάζονται σήμερα, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021, τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο.

Η Ευρώπη κάνει ξανά Χριστούγεννα με μάσκες, περιορισμούς και αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων ιδίως σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ και στην Ελλάδα τα κρούσματα της νέας παραλλαγής έχουν αρχίσει πλέον να πολλαπλασιάζονται με τους ειδικούς να διαβλέπουν κατακόρυφη αύξηση μετά τις γιορτές που μπορεί να «μεταφραστεί» έως και σε 12.000 κρούσματα ημερησίως.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί έως και σήμερα, 24 Δεκεμβρίου, 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και 154 που θεωρούνται ύποπτα, αλλά με μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη παραλλαγή και όχι για τη Δέλτα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

Στην Αττική δε καταγράφηκε την Παρασκευή «υψηλό» πανδημίας στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία ανήλθαν σε 3.433 το τελευταίο 24ωρο.

Η νέα παραλλαγή ως φαίνεται βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας εξάπλωσης, και κατ’ εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη είναι πιθανό να φθάσουμε ακόμη και τα 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά την Πρωτοχρονιά.

Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει εξάλλου η τελευταία ανάλυση στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον στην πόλη. Ειδικότερα, από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν η μετάλλαξη Όμικρον ανιχνεύτηκε από το ΑΠΘ πρώτη φορά στα λύματα, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καταγράφεται ήδη αύξηση στη συγκέντρωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους, ενώ παράλληλα στις πέντε πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις διαφαίνονται ενδείξεις ανοδικής τάσης στη συγκέντρωση συνολικού ιικού φορτίου του SARS-CoV-2.

Με νέα μέτρα φεύγει το 2021

Εν μέσω της επιδείνωσης αυτής, νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από χθες παραμονή Χριστουγέννων. Σύμφωνα με αυτά, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό. Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδό τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει η επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μάλιστα κάλεσε τους νεότερους να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, αποφασίστηκε και η διανομή δύο δωρεάν self test για όλους του πολίτες άνω των 5 ετών.

Με δεδομένη την σταθερά ανοδική πορεία της πανδημίας και με την Ομικρον να απειλεί ειδικά την περίοδο των εορτών που η κινητικότητα των πολιτών είναι αυξημένη, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ κορυφώνονται από χθες έως και αύριο 26 Δεκεμβρίου με 10.000 αστυνομικούς να είναι στους δρόμους.

Με την κωδική ονομασία «Ρεβεγιόν», κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επί ποδός δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.

Νέα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Χθες πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε παρεμβάσεις στον χώρο της διασκέδασης μετά τις γιορτές. Υπενθυμίζεται ότι ότι, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, θα έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα γήπεδα.

Σχετικά με τα σχολεία, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο λειτουργίας. «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται – σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία – αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

Μικρότερος κίνδυνος νοσηλείας – Μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή

Η ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων που έρχεται την ίδια στιγμή από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) καταδεικνύει ακριβώς ότι εμφανίζεται μεν αισθητά μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας για όσους προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα, εντούτοις η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ασθενής που έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον έχει κατά 31-45% μικρότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο και 50-70% μικρότερες πιθανότητες να εισαχθεί για νοσηλεία, πάντα σε σύγκριση με τη Δέλτα, σύμφωνα με την ανάλυση. Όμως, η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Παράλληλα, η προστασία από τις ενισχυτικές δόσεις έναντι συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 λόγω της Όμικρον αρχίζει να εξασθενεί μετά από περίπου δέκα εβδομάδες, σύμφωνα με ενδείξεις που προκύπτουν από στοιχεία Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.