Εμβολιασμοί: Σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Για πόσους μήνες θα ισχύει το πιστοποιητικό

Σχεδόν έχει αποφασιστεί η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού-Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις-Η πιθανότητα παράτασης των μέτρων, τα σχολεία και το ενδεχόμενο νέων περιορισμών στους ανεμβολίαστους

Ανακοινώσεις μετά την Πρωτοχρονιά για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, έχει σχεδόν αποφασιστεί η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού να είναι 7 μήνες και όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα, αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια», τόνισε.

Για τους ανεμβολίαστους άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς χώρους και τόνισε ότι αυτό το έχουν ζητήσει ήδη οι ειδικοί.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ μεγάλη και κινείται στις μικρές ηλικίες. Μόλις το 6% των κρουσμάτων αφορά τους άνω των 60 ετών. «Στοίχημα είναι να μην μεταφερθεί από τις μικρές ηλικίες σε γονείς και παππούδες», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, Αττική και Κρήτη πλήττονται περισσότερο.

Για τα σχολεία, είπε ότι θα ανοίξουν και αν χρειαστούν παρεμβάσεις στα πρωτοκόλλα θα γίνει βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, επισήμανε ότι θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022. «Δε μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα, αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση θα γίνει», τόνισε, εκτίμησε ωστόσο ότι δε θα χρειαστεί ιδιαίτερη παράταση, καθώς ο κύκλος της Όμικρον πιθανόν θα είναι σύντομος.

*Πηγή: voria.gr