Η επέλαση της Όμικρον φέρνει νέα μέτρα σε σχολεία, κινηματογράφους και εστίαση. Όλα όσα εξετάζονται

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 50, μέχρι τις 22:00 τα μπαρ και τα εστιατόρια, μείωση πληρότητας σε κλειστούς χώρους και «μπλόκο» ανεμβολίαστων ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους

Hκατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει νέα μέτρα, με την κυβέρνηση να εξετάζει τους περιορισμούς που θα επιβληθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ εξετάζονται και τα πρωτόκολλα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Την ώρα που έχουμε καταγράψει πάνω από 40.000 κρούσματα σε 24 ώρες και οι ειδικοί προβλέπουν πως θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα μέσα του μήνα, η κυβέρνηση μελετά όλα τα δεδομένα μαζί με τους ειδικούς για το τι μπορεί να ανακόψει τις δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις.

Αρχικά, προτεραιότητα δίνεται στα σχολεία καθώς η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές, στις 10 Ιανουαρίου, και όχι αργότερα, όπως προτείνουν κάποιοι ειδικοί.

Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να τεθεί η αναπροσαρμογή του τωρινού πρωτοκόλλου λειτουργίας και αυτές τις μέρες θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σχετικά με αυτό. Στην αιχμή των αλλαγών βρίσκεται η διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης αλλά και η αναστολή σχολικών εκδρομών και χοροεσπερίδων.

Εκτός από τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται σε εισήγηση για αλλαγή και στον τύπο των τεστ, από τα self-test που σήμερα υποβάλλονται οι μαθητές σε με rapid test.

Οι προσαρμογές φαίνεται ότι θα αφορούν και στο μοντέλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, με τον διαγνωστικό έλεγχο να επεκτείνεται σε όλους τους μαθητές μιας τάξης.

Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Την ίδια ώρα, καθώς τα μέτρα που είναι σε ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου, εξετάζονται και τα επόμενα βήματα, με τους περιορισμούς να είναι περισσότερους για το σύνολο αλλά κυρίως του μη εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εξετάζουν νέο όριο στην αριθμό ατόμων σε θέατρακινηματογράφους αλλά και σε άλλους κλειστούς χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων και η πληρότητα είναι 100%. Το συγκεκριμένο μέτρο επηρεάζει μόνο τους εμβολιασμένους που έχουν πρόσβαση στα μέρη αυτά.

Ωστόσο, στο τραπέζι έχει τεθεί να απαγορεύεται η είσοδος των ανεμβολίαστων και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid test.

Παράλληλα, μελετάται να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι οι οποίοι πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα.

Ακόμη, έντονη συζήτηση υπάρχει και για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 50 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, ίσως υπάρξει η καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. Όποιος δηλαδή δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει τα προνόμια.

Τέλος, προτείνεται και η μείωση του ωραρίου σε μπαρ και εστίαση από τις 22:00 το βράδυ.