Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Καμία παράταση, κανονικά τα πρόστιμα

Εκπνέει η προθεσμία - Μέχρι πότε θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις απαλλαγής

Kαμία διάθεση για παράταση όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών δεν δείχνει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κανονικά από τις 17 Ιανουαρίου σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού έως τότε.

«Καμιά παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην επιβολή του πρόστιμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου», ξεκαθάρισε ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.

Τόνισε ότι ο αριθμός των πολιτών άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους υπολογίζονται στις 210.000 πολίτες, όσος δηλαδή είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Εξ αυτών, οι 170.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Όπως είπε, περίπου το ίδιο νούμερο πολιτών άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι και τους κάλεσε να εμβολιαστούν, διαβεβαιώνοντας ότι θα τους δοθεί απόλυτη προτεραιότητα.

Οικονόμου: Δεν υπάρχει «προαιρετική» υποχρεωτικότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι «οι συμπολίτες μας 60 ετών και άνω υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022», για να προσθέσει ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη για πολύ συγκεκριμένους λόγους: γιατί 9 στους 10 θανάτους από covid αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα και 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω από 60 ετών, ενώ 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι».

Υπογράμμισε δε ότι ενώ είναι μια απόφαση για την προστασία της υγείας αυτής της ομάδας πολιτών, δεν υπάρχει «προαιρετική» υποχρεωτικότητα, χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν, για αυτό και θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ τον μήνα.

Οι αιτήσεις απαλλαγής

Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εµβολιασµό για ιατρικούς λόγους προς τις αρµόδιες υγειονοµικές επιτροπές θα γίνεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσµίας επτά (7) ηµερολογιακών ηµερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Κατά το χρονικό διάστηµα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρµόδια υγειονοµική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειάς του εµβολιασµού, ενώ στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.