«Καταστροφές και θρίαμβοι»: Η Καβάλα της προσφυγιάς μέσα από τη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ [βίντεο]

«Από τις χαμένες πατρίδες στο έπος της ενσωμάτωσης των προσφύγων»: Ο ιστορικός, Κυριάκος Λυκουρίνος εξιστορεί πώς μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση μετατράπηκε σε μια εποποιία, αναφερόμενος στην περίοδο 1912-1923

Η νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ επτά επεισοδίων του ΣΚΑΪ με τίτλο «Καταστροφές και θρίαμβοι» προβάλλεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 και αυτήν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 είναι η σειρά της… Καβάλας.

«Από τις χαμένες πατρίδες στο έπος της ενσωμάτωσης των προσφύγων και την επανεκκίνηση». Αυτή είναι η επιτομή του επεισοδίου στο οποίο αναφέρεται και η Καβάλα, με τον ιστορικό, Κυριάκο Λυκουρίνο να εξιστορεί πώς μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση μετατράπηκε σε μια εποποιία, αναφερόμενος στην περίοδο 1912-1923.

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Στάθη Καλύβα, ακολουθεί όμως μια διαφορετική, μη γραμμική δομή, με κάθε επεισόδιο να χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

  • η εκάστοτε καταστροφή
  • flash back στο αρχικό σχέδιο
  • η υλοποίησή του
  • πώς ήρθε η ανατροπή

Στη σειρά, την παραγωγή και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφουν η Anemon Productions και ο Αλέξανδρος Μερκούρης, συμμετέχουν 35 ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι, όλοι τους με κάποια πρόσφατη συμβολή αιχμής στο αντικείμενό τους, που εμπλουτίζουν την ιστορική αφήγηση, η οποία ενισχύεται και από το μεγάλο πλεονέκτημα του μέσου: Την εικόνα.

Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο κ. Καλύβας μιλώντας στο kathimerini.gr: «Πρόκειται μάλιστα για μια εικόνα τόσο του παρελθόντος όσο και σύγχρονων τοπίων και κτιρίων, που συνδέονται με το παρελθόν. Η σειρά προτρέπει τον θεατή να ξαναδεί χώρους που του είναι οικείοι, με καινούργιο τρόπο, που αναδεικνύει την ιστορικότητά τους».

Δείτε το trailer του σημερινού επεισοδίου