Μερική επιστροφή στην κανονικότητα από Δευτέρα: Τι αλλάζει στην εστίαση. Ποια μέτρα αίρονται, ποια μένουν

Αναμονή για τα γήπεδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα - Παράταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Πλεύρη (βίντεο)

Στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και στην επαναφορά της μουσικής στους χώρους αυτούς προχωρεί από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία έλαβε υπόψη της τη μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και τα δεδομένα για τη μικρότερη νοσηρότητα που προκαλεί η «Ομικρον» σε σχέση με τη «Δέλτα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με καθήμενους πελάτες. Αναφορικά με τα γήπεδα, στα οποία το ποσοστό των θεατών σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% της χωρητικότητάς τους, το θέμα θα επανεξετασθεί από την Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα έως και την 7η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα λογίζονται ανεμβολίαστοι.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εισήγηση της επιτροπής. Οπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό και την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια επιβράδυνση της τάσης μείωσης των νέων διαγνώσεων. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 και ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι περίπου 18.000. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.712 νέα κρούσματα και 112 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν στους 633, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι υπολογίζεται πως σε 3-4 εβδομάδες ο δείκτης αυτός θα μειωθεί σε περίπου 550-600 διασωληνωμένους. Συνολικά νοσηλεύονται στο ΕΣΥ με κορωνοϊό περίπου 5.000 ασθενείς, ενώ πλέον οκτώ στις δέκα νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Ομικρον», όταν αρχές του έτους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση των ατόμων μεγάλης ηλικίας και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν σοβαρά από την COVID-19.

Παραμένει το μέτρο για τους καθήμενους στη διασκέδαση

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον κρίθηκε σκόπιμο να μην επιτραπεί η διασκέδαση για όρθιους, διατηρώντας τον περιορισμό για καθήμενους πελάτες. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη να προβαίνει και στις σχετικές ανακοινώσεις.

Αναμονή για τα γήπεδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Επιπλέον, τα μέτρα για τον Αθλητισμό μένουν ως έχουν. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, στα γήπεδα παραμένει η μέγιστη προσέλευση στο 10% της χωρητικότητας των γηπέδων και το πλαφόν των 1.000 θεατών. Πάντως, το μέτρο θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Παράταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Όσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αυτό παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Αντιιικά χάπια

Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η κατ’ οίκον διάθεση των αντιιικών χαπιών σε άτομα άνω των 18 ετών –πλην των εγκύων– με υποκείμενα νοσήματα και με θετικό rapid ή μοριακό τεστ. Αυτοί θα επικοινωνούν με τον γιατρό τους, ο οποίος θα υποβάλλει την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα. Η αίτηση θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή και εντός 24 ωρών θα ενημερώνονται γιατρός και ασθενής με SMS εάν έχει εγκριθεί. Ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, που θα οφείλει να δίνει τη συγκατάθεσή του για το φάρμακο μέσω ειδικής πλατφόρμας. Εν συνεχεία θα αποστέλλεται η θεραπεία στον ασθενή.