«Υγιή σώματα-υγιή μυαλά»: Εκπαιδευτικό ταξίδι του Γυμνασίου Κεραμωτής στην Πολωνία [φωτογραφίες]

Μαθητές και υπεύθυνοι καθηγητές επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με την εκπαιδευτική μονάδα Szkola Podstawowa w Zespole Szkol w Skolyszynie στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Την εβδομάδα 24-28 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της 4ης κινητικότητας με τίτλο “Physical Health”, το Γυμνάσιο Κεραμωτής συμμετείχε διαδικτυακά συνεργαζόμενο με μαθητές και εκπαιδευτικούς από έξι χώρες-εταίρους (Ρουμανία-συντονίστρια, Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία και Ελλάδα), στη δράση Erasmus+ KA229 “Healthy bodies-Healthy minds”.

Για πέντε ημέρες, μαθητές και υπεύθυνοι καθηγητές επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με την εκπαιδευτική μονάδα Szkola Podstawowa w Zespole Szkol w Skolyszynie (πόλη Skołyszyn της Πολωνίας), αναπτύσσοντας δραστηριότητες σχετικές με τη θεματική της συνάντησης.

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής με παραδοσιακούς χορούς από κάθε χώρα. Μετά τη συνάντηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, οι μαθητές συμμετείχαν σε συζήτηση με κεντρικό θέμα τη σωματική υγεία. Το απόγευμα όλοι οι εταίροι συμμετείχαν σε εργαστήριο όπου εξασκήθηκαν στον χορό ως σημαντικό στοιχείο της σωματικής υγείας.

Την Τρίτη Ιανουαρίου 2022 οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα βασισμένη στο πατινάζ ως τρόπο βελτίωσης της σωματικής υγείας. Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα διοργανώθηκε στο κέντρο αποκατάστασης από το Skołyszyn, όπου οι μαθητές είδαν πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Την Τετάρτη Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κρακοβία όπου δάσκαλοι και μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πολωνική κουλτούρα.

Την Πέμπτη Ιανουαρίου 2022 υλοποιήθηκαν δράσεις και πληροφόρηση για το πώς η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικών ασθενειών. Επίσης τονίστηκαν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης τα οποία μπορούν να έχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, βελτιώνοντας και την ποιότητα ζωής. Στην συνέχεια του προγράμματος οι μαθητές συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες και απόλαυσαν βόλτα με έλκηθρα στο χιονισμένο τοπίο.

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, τελευταία ημέρα της συνάντησης, έγιναν παρουσιάσεις και σχολιασμοί σχετικά με τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων σωματικής υγείας. Οι μαθητές, σε μικτές ομάδες, υλοποίησαν παρουσιάσεις εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τη σωματική μας υγεία. Στη συνέχεια συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια αξιολογώντας τις δραστηριότητες που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Στο τέλος της ημέρας απονεμήθηκαν και οι βεβαιώσεις συμμετοχής στους εταίρους.

Εν κατακλείδι, οι συμμετέχοντες αποτίμησαν ότι ήταν μια εβδομάδα γεμάτη ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, στην οποία οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τις διαστάσεις της υγείας του ανθρώπου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σωματική υγεία.