Κορονοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων ξεκινάει από γήπεδα και εστίαση. Οι ενστάσεις ορισμένων ειδικών

Από πότε θα εφαρμοστεί η χαλάρωση των μέτρων-«Βιαζόμαστε πάλι» λένε οι ειδικοί και οι ισχυρές συστάσεις για το Τριώδιο, τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα

Σε ισχύ από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 η χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%. Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ».

«Βιαζόμαστε πάλι» λένε ορισμένοι ειδικοί

«Βιαζόμαστε πάλι». Με αυτά τα λόγια, ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επεσήμανε ότι η σημερινή άρση μέτρων ήλθε μάλλον λίγο πρόωρα και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε πως οι κλιματολογικές συνθήκες της εποχής ευνοούν τη μετάδοση και εκτίμησε ότι μετά από τον Απρίλιο θα είμαστε καλύτερα: «Τα πιο αποδοτικά μέτρα που έχουμε πάρει -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- είναι η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας, κάτι που είναι σαφές και αποδεδειγμένο ότι προστατεύει, ο εμβολιασμός επίσης που έχει σώσει ζωές, ενώ και το να μην επιτρέπουμε τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων όπως τώρα το καρναβάλι, είναι ένα μέτρο προστασία, γιατί στις συγκεντρώσεις γίνεται υπερ-μετάδοση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και αυτό είναι μια επιτυχία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού: «Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να ελαφρύνουν μερικά μέτρα, αλλά χωρίς να περάσει το μήνυμα ότι “είμαστε ασφαλείς“, ότι δε χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο συνεργασίας να εφαρμόζουμε μέτρα».

Όσον αφορά στο Τριώδιο, τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, η καθηγήτρια ζήτησε «όσοι θέλουμε να χαρούμε αυτές τις ημέρες, ας κάνουμε έξυπνες κινήσεις. Οι επαγγελματίες ας αυξήσουν τις ώρες που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Οι εκδηλώσεις ας μοιραστούν σε πολλαπλές εκδηλώσεις. Να μοιραστούν οι άνθρωποι, να μην αναγκαστούν να είναι πολλοί μαζί ταυτόχρονα. Ας αποφύγουμε να είμαστε σε κλειστούς χώρους. Ο καιρός είναι καλός, ας απολαύσουμε το ύπαιθρο και αραιά. Και όσοι μεταμφιεστούν, ας φροντίσουν να φορούν μια καλή μάσκα μέσα από τη μεταμφίεση».