Πλεύρης: Άρση όλων των μέτρων έως τα τέλη Μαρτίου

Υπερ της άρσης των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο τάσσονται όλοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας, είπε ο Θάνος Πλεύρης προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός και ότι όλοι είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αναζωπύρωση του ιού από φθινόπωρο

Την κατεύθυνση των χωρών της ΕΕ να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία σε όλα τα κράτη έως τα μέσα Μαρτίου ανέδειξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο και των νέων βημάτων χαλάρωσης που τίθενται σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο.

Μιλώντας, στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, η λογική όλων των χωρών είναι ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών, αλλά δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και όλοι είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

«Δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για την απόφαση άρσης περιορισμών στην την Ελλάδα, ανέφερε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό είναι άνω του 81%, οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί μέσα σε 25 ημέρες από 680 σε 480, ενώ τα χθεσινά εξιτήρια – εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι 150 υπέρ των εξιτηρίων κάτι που δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι μεν ακόμα πιεσμένο, αλλά παρατηρείται αποκλιμάκωση.

Σχετικά με τη συζήτηση για τέταρτη δόση, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τους επιστήμονες και τον ΕΜΑ. Ενδεχομένως, εξήγησε να χρειαστεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης αλλά αυτή η συζήτηση είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη.

Τι αλλάζει από το Σάββατο

Σημειώνεται ότι ο χώρος της διασκέδασης επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς από το Σάββατο, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως ώστε οι πελάτες των σχετικών καταστημάτων να μπορούν να διασκεδάζουν και όρθιοι.

Επίσης, από αυτή την αγωνιστική πολλοί φίλαθλοι θα επιστρέψουν στα γήπεδα, η επιτρεπόμενη πληρότητά τους αυξάνεται στο 50%, από 10% που είναι τώρα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η επιτροπή, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 20%. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η εισήγηση της επιτροπής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022. Σήμερα η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει και άλλα αιτήματα απελευθέρωσης δραστηριοτήτων. Μεταξύ των αιτημάτων που εκκρεμούν είναι και η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συνεδρίων. Σήμερα τα συνέδρια μπορούν να έχουν περιορισμένη πληρότητα και να είναι υποχρεωτικά υβριδικά. Στις προτάσεις που εξετάζονται είναι να μπορούν να έχουν πληρότητα 100% με τη συμμετοχή εμβολιασμένων και οι ανεμβολίαστοι να έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν εξ αποστάσεως.

Χωρίς καρναβαλικές παρελάσεις θα εορταστούν και οι φετινές Απόκριες, αφού οι ειδικοί δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν γεγονότα υπερμετάδοσης και στις οποίες δεν μπορεί να ελεγχθεί η συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με Απόκριες χωρίς παρελάσεις. Μάλιστα το 2020 οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας ξεκίνησαν από την απαγόρευση διεξαγωγής της καρναβαλικής παρέλασης στην Πάτρα.