Παρουσία τριών υπουργών της Κυβέρνησης, Πρέσβεων, Γενικών Προξένων και αξιωματούχων από 11 χώρες, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Ξάνθης.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος τόνισε ότι η εκδήλωση είναι μια πράξη μνήμης απέναντι στα τραγικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, αποτελεί όμως και μια υπενθύμιση για ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε.
Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή μας βρισκόταν πάντα στο σταυροδρόμι σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί και πως αυτό συντέλεσε, ώστε η ταυτότητά μας να χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.
«Στη μακρά ιστορία της, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπήρξε ένας από τους τόπους της εβραϊκής διασποράς. Στον Μεσοπόλεμο στην περιοχή μας ζούσαν περισσότεροι από 4.000 Εβραίοι. Η εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ξάνθη έχει συνεπώς και τον χαρακτήρα μνήμης της αρμονικής συνύπαρξης Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων και ανάδειξης του πλούτου της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Μέτιος.
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως σε έναν κόσμο όπου ο αλληλοσεβασμός και η ανεκτικότητα είναι τα μεγάλα ζητούμενα, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε παρόμοια εγκλήματα να μην επαναληφθούν και η μνήμη των θυμάτων να παραμείνει ζωντανή.