6ο Γυμνάσιο Καβάλας: «Οικοδεσπότης» Ευρωπαίων μαθητών και μαθητριών στο πλαίσιο του Erasmus

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας στην Καβάλα είχε ως θέμα την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού και τις εργασιακές ευκαιρίες στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης

Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας συμμετέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών με βασικό στόχο τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων μαθητών και εκπαιδευτικών. Ένα από τα προγράμματα, τα οποία εκπονεί το σχολείο, είναι το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Tomorrow’s jobs: think about your future” και θέμα την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού και τις εργασιακές ευκαιρίες στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από πέντε διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία) και έχει διάρκεια τριών ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, από τις 21 έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2022, φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα 8 εκπαιδευτικούς και 32 μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Καβάλα, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις συνεργαζόμενες χώρες είχαν την ευκαιρία να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν εργασίες σχετικές με το θέμα του προγράμματος και να ανταλλάξουν απόψεις μέσα από έναν γόνιμο διάλογο.

Μετά το ζεστό καλωσόρισμα της ομάδας του σχολείου, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ομηρικής φιλοξενίας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους και έπαιξαν παιχνίδια σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του σχολείου, να γνωρίσουν τα έθιμα της Ελληνικής Τσικνοπέμπτης και να χορέψουν το παραδοσιακό συρτάκι.

Οι φιλοξενούμενοι συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο, υπεύθυνο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών θεμάτων, Απόστολο Μουμτσάκη, ο οποίος και τους ενημέρωσε για την ιστορία της πόλης και των κτιρίων όπου στεγάζονται σήμερα το Δημαρχείο και η Μεγάλη Λέσχη. Περιηγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, ξεναγήθηκαν στο μουσείο καπνού, περπάτησαν στην παλιά πόλη και ανέβηκαν στο κάστρο. Επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, καθώς και το βαπτιστήριο της Λυδίας. Στο πλαίσιο της γνωριμίας με παραδοσιακά προϊόντα και επαγγέλματα του τόπου μας επισκέφτηκαν επίσης τη φάρμα Μουσθένης, το εργαστήριο των φούρνων Φελλαχίδη, το οινοποιείο Συμεωνίδη και θαύμασαν την περιοχή των Αμμολόφων.

Η φιλοξενία των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων αποτέλεσε μια πραγματικά απαιτητική διαδικασία, με δεδομένη την συγκυρία της πανδημίας και των περιοριστικών όρων που ισχύουν στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά οι μαθητές του εξωτερικού ήρθαν σε επαφή με την ελληνική οικογένεια, γεύτηκαν την ελληνική κουζίνα και γνώρισαν τις ελληνικές καθημερινές συνήθειες, ενώ από την άλλη, οι μαθητές του σχολείου συνομίλησαν και επικοινώνησαν στην αγγλική γλώσσα και δημιούργησαν τις βάσεις για πραγματικές φιλίες με προοπτικές.

Μετά από μια εβδομάδα γεμάτη δραστηριότητες και εμπειρίες, που είχαν στόχο την ενίσχυση των δεσμών, αλλά και της Ευρωπαϊκής ταυτότητας των συμμετεχόντων, σε κλίμα συγκίνησης, το ραντεβού ανανεώθηκε για τα τέλη Μαρτίου, όταν η ελληνική αποστολή θα επισκεφθεί την Ολλανδία.

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά:

  • τον Δήμο Καβάλας για την υποδοχή και το υλικό που έδωσε, το οποίο και δώρισαν στους φιλοξενούμενους
  • τους γονείς των μαθητών για το ενδιαφέρον, τη ζεστασιά τους και την απεριόριστη αγάπη που έδειξαν στους φιλοξενούμενους μαθητές
  • τους φούρνους Φελλαχίδη για την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος