Καβάλα: Κάποιοι ξεκίνησαν να «στοκάρουν» χαρτιά υγείας και κονσέρβες υπό τον φόβο πολέμου [φωτογραφία]

Την τιμητική τους έχουν και τα ζυμαρικά-Ουρές στον Προμαχώνα και στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας Ροδόπης από Έλληνες για φθηνότερα καύσιμα και τρόφιμα από τη Βουλγαρία

Ο φόβος του πολέμου και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα οδηγεί σε απονενοημένες κινήσεις τους πολίτες, όπως ακριβώς συνέβη και με την έναρξη της πανδημίας. Έτσι λοιπόν, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί ήταν εκείνοι στην Ελλάδα που έσπευσαν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου, υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία. Και κατόπιν σειρά πήραν τα… σούπερ μάρκετ.

Σε ορισμένα σούπερ μάρκετ της Καβάλας, η -έστω και αποσπασματική- εικόνα των γεμάτων καροτσιών με χαρτιά υγείας, χαρτιά κουζίνας και μωρομάντηλα, κονσέρβες και ζυμαρικά αποτελεί αδιάψευστη εικόνα ότι ο κόσμος φοβάται είτε τον πόλεμο -κυρίως- είτε μια έτι περισσότερο δραματική αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να «στοκάρει» ό,τι θεωρεί απαραίτητο.

Εικόνα από σούπερ μάρκετ της Καβάλας με καρότσια γεμάτα με τα… άκρως απαραίτητα

Η ευρεία αγορά των παραπάνω ειδών από κάποιους πολίτες, πάντως, δεν αποτελεί και… ευρεία εικόνα στα σούπερ μάρκετ, όπως θυμίζει τις πρώτες μέρες της πανδημίας, λίγο πριν τα lockdown, εικόνα μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να ανασάνει και δρα με πανικό και φόβο.

Ουρές στα σύνορα για φθηνά τρόφιμα και καύσιμα στη Βουλγαρία

Εντωμεταξύ, ο φόβος του πολέμου, αλλά κυρίως οι συνέπειές του που ήδη πλήττουν την Ελλάδα, ήτοι η ακρίβεια σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, οδηγούν τους πολίτες σε… γειτονικές λύσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 σχηματίστηκαν ουρές από Έλληνες στον Προμαχώνα και στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας Ροδόπης, προκειμένου να προμηθευτούν φθηνότερα καύσιμα και τρόφιμα.

Η αιτία συγκεκριμένη και… αμείλικτη: Στην Ελλάδα η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Βουλγαρία και Σκόπια η αμόλυβδη φτάνει το 1,40 και το 1,30 ευρώ ο λίτρο αντίστοιχα. Πέραν τούτου, οι «κατ’ ανάγκη» εκδρομείς ψωνίζουν τρόφιμα, ρούχα και αλκοολούχα ποτά, ενώ αυξημένη κίνηση παρατηρείται και προς την Αδριανούπολη της Τουρκίας.