Καβάλα: Κούτες του… Σχεδίου Μάρσαλ δίπλα σε κάδο απορριμμάτων! [φωτογραφίες]

«Ξεπακετάροντας» την Ιστορία: Μια τυχαία ανακάλυψη 70 και πλέον ετών η οποία θυμίζει ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δε «μετακόμισε» ποτέ

Μια… επίκαιρη και συνάμα αναπάντεχη ανακάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς, όταν είδε δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων κούτες με το λογότυπο του Σχεδίου Μάρσαλ!

«Το ότι θα έβλεπα εν έτη 2022 κουτιά της Αμερικανικής βοήθειας του περιβόητου Σχεδίου Μάρσαλ στην Καβάλα, δίπλα σε έναν κάδο καθαριότητας, με ξεπερνά. Η ιστορία είναι παντού. Άραγε πόσες δεκαετίες ήταν καταχωνιασμένα και σε πιο υπόγειο; Τι να περιείχαν τότε;», αναρωτιέται ο ίδιος και μαζί του όσοι παρατήρησαν αυτό το εύρημα 70 και πλέον ετών το οποίο θυμίζει ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δε «μετακόμισε» ποτέ.

Για την… Ιστορία, το Σχέδιο Μάρσαλ πήρε το όνομά του από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζορτζ Μάρσαλ. Αποτελούσε βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ -και απόληξη του Δόγματος Τρούμανμετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφορούσε στην οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου -μεταξύ αυτών και της Ελλάδας– με βάση την αντίληψη ότι η επικράτηση του Κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δε παροχή αυτής της βοήθειας έγινε με όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουάσιγκτον και περιλάμβαναν την καταστολή των κομμουνιστικών απειλών και την έμμεση περιστολή της ανεξαρτησίας των δικαιούχων κρατών, μιας και με όπλο η αμερικανική ηγεσία μπορούσε να πιέσει τις κυβερνήσεις με την απειλή του μπλοκαρίσματος των πιστώσεων, σε περίπτωση που αρνούνταν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες της.