5o Γυμνάσιο Καβάλας: Γιόρτασε την Ημέρα της Γυναίκας στη Μαρτινίκα..! [φωτογραφίες]

3 καθηγητές του σχολείου και 5 μαθητές ταξίδεψαν στο υπερπόντιο διοικητικό διαμέρισμα της Γαλλίας στην Καραϊβική στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2020-1-ES01-KA229-082556_4, το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε από τις 5 έως τις 12 Μαρτίου 2022 εκπαιδευτική μετακίνηση στο νησί της Μαρτινίκας (Καραϊβική Θάλασσα) που αποτελεί υπερπόντιο διοικητικό διαμέρισμα της Γαλλίας.

Την ομάδα αποτελούσαν ο Διευθυντής Ευστράτιος Καρασταμάτης ως αρχηγός, οι εκπαιδευτικοί Αικ. Ρεγγούζα και Α. Μπέκα ως συνοδοί και οι μαθητές/μαθήτριες: Ελένη Καραμπατζάκη, Χαράλαμπος Παντζαρτζής και Αντώνης Φουντούκος της Γ τάξης και Άγγελος Μήτρας, Αναστασία Μήτρα της Β τάξης.

Μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες από τα σχολεία-εταίρους της Ισπανίας, της Ιταλίας και του τοπικού σχολείου College Beausejour (La Trinite) γιόρτασαν την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Σχολείου με όλους τους τοπικούς φορείς και γνώρισαν σημαντικές αγωνίστριες για την ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών όπως τη Jane Lero καθώς και νέες πρωτοπόρες γυναίκες του νησιού.

Ας σημειωθεί ότι στις Γαλλικές Δυτικές Αντίλλες η δουλεία καταργήθηκε μόλις το 1846. Στο τέλος της εκδήλωσης, κατόπιν πρότασης του Διευθυντή του σχολείου της Καβάλας κ. Καρασταμάτη, τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή στη μνήμη των γυναικών της Ουκρανίας που έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους σε αυτό τον άδικο πόλεμο.

Τις υπόλοιπες ημέρες συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα ισότητας των φύλων και γνωριμίας με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό αυτής της μακρινής και πανέμορφης περιοχής.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε γεμάτη αξέχαστες εικόνες και εμπειρίες που θα διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης τους και της μελλοντικής ζωής τους, ένας από τους βασικούς στόχους εξάλλου των προγραμμάτων Erasmus+.