Ο Θόδωρος Μουριάδης κοντά στους πρόσφυγες από την Ουκρανία που φιλοξενεί η Καβάλα [φωτογραφίες]

Ο Δήμαρχος Καβάλας βρέθηκε στον «Καπλανίδειο» ξενώνα, εκεί όπου φιλοξενούνται προς το παρόν 7 γυναίκες και 9 μιικρά παιδιά

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης επισκέφτηκε τον Οίκο Κοινωνικής Μέριμνας και Προστασίας («Καπλανίδειος» ξενώνας) στη Νέα Καρβάλη, εκεί όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από την Ουκρανία και, αφού τους καλωσόρισε στην περιοχή μας, τους ευχήθηκε «να τελειώσει γρήγορα η τρέλα του πολέμου και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Στον «Καπλανίδειο» ξενώνα, με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, έχουν ήδη εγκατασταθεί 7 γυναίκες και 9 παιδιά, και αναμένονται άλλα 2 παιδιά με τη μητέρα και τη γιαγιά τους, όλοι τους από την Οδησσό και το Σούμι. Μεταξύ τους βρίσκεται και μία γιατρός ελληνικής καταγωγής.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος: «οι Έλληνες συμπαραστεκόμαστε στο δράμα σας διότι και ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο κι επειδή στην Καβάλα ξέρουμε από ξεριζωμό, αφού πάρα πολλοί είμαστε απόγονοι προσφύγων».

Στην αγωνία τους για τον χρόνο που μπορούν να φιλοξενηθούν, απάντησε ο Δήμαρχος: «όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι ο Δήμος και οι δημότες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουν να νοιώσουν ότι βρίσκονται σε φιλικό περιβάλλον.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Δήμος έθεσε το κτίριο σε λειτουργία, προμηθεύτηκε και τοποθέτησε απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και φρόντισε για τη σίτισή τους, όπως και για ό,τι άλλο θα κάνει πιο εύκολη τη διαβίωσή τους.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα γίνει εγκατάσταση WiFi, ώστε τα 7 από τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε σύνδεση με εκπαιδευτικούς των σχολείων τους στην Ουκρανία, ενώ τα 4 νήπια θα μπορούν να πηγαίνουν στον Παιδικό Σταθμό της Καρβάλης.

Οι πρόσφυγες ζήτησαν μεθόδους εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ρωσομαθή δάσκαλο για να μπορούν να συνεννοούνται με τους κατοίκους της προσωρινής –όπως ελπίζουν– πατρίδας τους.

Σε ρόλο μεταφράστριας η ακάματη Ελένη Λιτβινένκο, που ζει τα τελευταία χρόνια στην Καβάλα και που δεν έκρυβε τη συγκίνηση της περιγράφοντας τα δεινά των Ουκρανών. Μετέφερε, δε, τις ευχαριστίες τους προς τον καβαλιώτικο λαό που συνδράμει στη μείωση των προβλημάτων τους. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμία των γυναικών είναι να εργαστούν σε όποια δουλειά υπάρχει, ακόμη και άσχετη με τις γνώσεις και τις σπουδές τους.

Τέλος, η Κοινότητα Νέας Καρβάλης θα φροντίσει και για την προμήθεια ρουχισμού, επειδή ήταν ελάχιστα αυτά που κατάφεραν να μεταφέρουν μαζί τους.

Συμπαραστάτης από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Καρακεΐσογλου, ο οποίος ασχολείται με την επίλυση όλων των προβλημάτων ως ενδιάμεσος με τη διοίκηση του Δήμου, κι ήταν αυτός που δέχθηκε και τα πρώτα συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο.

Ο πρόεδρος ήταν παρών κατά την επίσκεψη του δημάρχου και όπως επισήμανε η Καρβάλη, πέρα από προσφυγικό χωριό, έχει αποκτήσει εμπειρία από την περίθαλψη εκατοντάδων προσφύγων στο παρελθόν, που είχαν έρθει από εμπόλεμες περιοχές της Ασίας.

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Καβάλας και τον πρόεδρο Μάρκο Δέμπα, τον Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας, που μαζί με το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για να τεθούν σε λειτουργία οι συσκευές του κτηρίου, το προσωπικό και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνο Κλειτσιώτη, για τις άμεσες ενέργειές τους, προκειμένου τα παιδιά των προσφύγων να κάνουν τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, την επιχείρηση του Κωνσταντίνου Παχούμη και τους φούρνους Φελλαχίδη για τα τρόφιμα που προσέφεραν, το κατάστημα Μεταξάς για τα παιχνίδια που χάρισε στα παιδιά, τους κατοίκους της Καβάλας και της Καρβάλης και ιδιαιτέρως την κ. Έλσα Βακιρτζή που στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου τόσο για την εγκατάσταση των Ουκρανών προσφύγων στην Καρβάλη, όσο και για την συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στον ουκρανικό λαό. [Δελτίο Τύπου]