Το 5ο ΓΕΛ Καβάλας ανακυκλώνει παρέα με σχολεία από Εσθονία, Κροατία και Τουρκία [φωτογραφίες]

Το σχολείο φιλοξένησε στην Καβάλα 9 εκπαιδευτικούς και 23 μαθητές στο πλαίσιο της δράσης «η τέχνη της ανακύκλωσης το μέλλον του περιβάλλοντος» στο προγράμματος Erasmus

Tο 5ο λύκειο Καβάλας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ / Δράσης ΚΑ229 με τίτλο: “Art of recycling, Future for environment”. Στο πλαίσιο του προγράμματος έλαβε χώρα με επιτυχία η δεύτερη συνάντηση εργασίας στην Καβάλα από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, το 5ο ΓΕΛ υποδέχτηκε 9 εκπαιδευτικούς και 23 μαθητές από εταιρικά σχολεία της Εσθονίας, της Κροατίας και της Τουρκίας και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης στην πόλη μας πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Αρχικά όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην παλιά πόλη της Καβάλας, στο μουσείο του Μεχμέτ Αλί, στο Ιμαρέτ και στο κάστρο της πόλης. Την επόμενη μέρα οι αποστολές των τεσσάρων χωρών επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στο αντίστοιχο αρχαιολογικό μουσείο, όπου έγιναν βιωματικές δράσεις με θέμα το περιβάλλον και την προστασία του, ενώ στη Βιβλιοθήκη της πόλης μας ακολούθησε η προβολή του ενδιαφέροντος υλικού που είχε ετοιμάσει το κάθε σχολείο γύρω από το θέμα του προγράμματος.

Την τρίτη μέρα των εργασιών, οι φιλοξενούμενοι μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη όπου με την επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο βυζαντινού πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο ήρθαν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και έγιναν κοινωνοί της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Από το πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ξένων ομάδων δεν έλειψε η επίσκεψη στο Δημαρχείο στο οποίο έγινε παρουσίαση του προγράμματος ανακύκλωσης “Followgreen” του δήμου Καβάλας, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Σκακιστικού Ομίλου όπου με την πολύτιμη βοήθεια της καθηγήτριας καλλιτεχνικών κ. Κουκμά δημιούργησαν έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά. Όλες αυτές τις ημέρες η αλληλεπίδραση μεταξύ των αποστολών των πέντε σχολείων οδήγησε στην ανάπτυξη ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων, που αποτυπώθηκε ανάγλυφα την τελευταία ημέρα της επίσκεψής τους κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των εργασιών.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο σχολείο με τη θερμή συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων και των μαθητών μας κατά την οποία απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικά παρακολούθησης. Η ημέρα έληξε με την δεξίωση προς τιμήν των καλεσμένων μέσα σε κλίμα ευφορίας και ζεστασιάς.

Συμπερασματικά όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις και οι βιωματικές δραστηριότητες του προγράμματος ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι στόχοι που είχαν τεθεί εκ των προτέρων εκπληρώθηκαν στο έπακρο.

Το 5ο ΓΕΛ Καβάλας ευχαριστεί θερμά όλα τα εταιρικά σχολεία για την άψογη συνεργασία τους, τον Δήμο Καβάλας με ιδιαίτερη μνεία τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολο Μουμτσάκη, και Αντιδήμαρχο καθαριότητας Κυριάκο Σταυρίδη. Επίσης ευχαριστεί τις Ελένη Αντωνάρα και Ζωή Θεοδοσάκη του ΚΠΕ Φιλίππων για την ουσιαστική τους βοήθεια κατά τις δύο πρώτες ημέρες του προγράμματος, το Σκακιστικό Όμιλο για την παραχώρηση της αίθουσας, την κ. Κουκμά για την έμπνευση και τις πολύτιμες γνώσεις της.