Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας στη Νορβηγία [φωτογραφίες]

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου βρέθηκαν στην πόλη Σταβάνγκερ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με θέμα την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα

Από τις 14 έως τις 20 Μαρτίου 2022, δύο εκπαιδευτικοί και δέκα μαθητές του 6ου Γυμνασίου Καβάλας βρέθηκαν στην πόλη Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και στο σχολείο Autsbø Skole. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους εταίρους από τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος Erasmus+ KA2 Skilling me softly: soft skills for an integral education με θέμα την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων, όπως η  συνεργασία, η συναισθηματική νοημοσύνη, η αυτεπίγνωση και η διαχείριση άγχους με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Νορβηγία. Να σημειωθεί ότι οι ήπιες δεξιότητες θεωρούνται πολύ σημαντικές στην εποχή μας, αφού βοηθούν μικρούς και μεγάλους να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι καθηγήτριες του σχολείου Anne Svendsen και Lene Steiro και οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους εταίρους του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές συναντήθηκαν δύο χρόνια μετά την τελευταία κινητικότητα που είχε πραγματοποιηθεί στο Santpedor της Βαρκελώνης, τον Ιανουάριο του 2020. Η χαρά, η συγκίνηση και η ικανοποίηση όλων των εταίρων που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που επέβαλε τα δύο τελευταία χρόνια η πανδημία, ήταν έκδηλη.

Οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν τις ποικίλες εργασίες που είχαν εκπονήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν αφίσες με θέμα την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία, ιστορίες δημιουργικής γραφής και βίντεο που προβάλλουν τις ήπιες δεξιότητες και ομιλίες μαθητών με θέμα την αξία της συνεργασίας και του διαλόγου ως μέσο επίλυσης των διαφορών και των προβλημάτων. Οι μαθητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην επικαιρότητα και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα και στον πολιτισμό της περιοχής και γεύτηκαν σύγχρονες και παραδοσιακές νορβηγικές γεύσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στο μουσείο Πετρελαίου, καθώς το Σταβάνγκερ είναι το κέντρο παραγωγής του πετρελαίου, στο οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία της Νορβηγίας. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, παρακολούθησαν μια σύντομη ταινία και εξοικειώθηκαν με την ιστορία και τον πολιτισμό του Σταβάνγκερ. Την τελευταία μέρα, οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν έργα από ανακυκλώσιμα υλικά, με τα οποία απεικόνισαν μία από τις ήπιες δεξιότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια εκπόνησης του προγράμματος.

Το ραντεβού των σχολικών μονάδων ανανεώθηκε για τις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα, όπου οι αποστολές των συνεργαζόμενων χωρών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.