1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης: Βιωματικές δράσεις στο πεδίο του αγροτουρισμού

«Αγροτουρισμός και Κοινωνική Οικονομία-Τάσεις και Προοπτικές στον Δήμο Παγγαίου»: Οι εμπειρίες των μαθητών και των μαθητριών από ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο υποδράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», υπό την αιγίδα του «Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ», με τίτλο «Αγροτουρισμός και Κοινωνική Οικονομία-Τάσεις και Προοπτικές στον Δήμο Παγγαίου».

Ειδικότερα μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2021 και 29 Ιανουαρίου 2022 οι μαθητές του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης εκπόνησαν έρευνα πεδίου σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για τον αγροτουρισμό της περιοχής.

Στα πλαίσια της παραπάνω έρευνας επισκέφτηκαν στις 10 Δεκεμβρίου 2021 την Αντιδήμαρχο του Δήμου Παγγαίου, Ελένη Μπενή, υπεύθυνης για θέματα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν η παραχώρηση συνέντευξης από μέρους της σε μαθητές του προγράμματος, ώστε να εξαχθούν γενικότερα συμπεράσματα για την εξέλιξη και τη δυναμική του αγροτουρισμού στην περιοχή.

Σε συνέχεια της πρώτης υποδράσης την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 μία ομάδα καθηγητών και μαθητών του προγράμματος επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Dionysus Village Resort, μιας ξεχωριστής αγροτουριστικής μονάδας στη Μουσθένη του Δήμου Παγγαίου, όπου απαθανάτισαν το περιβάλλον της επιχείρησης και το ευρύτερο αγροτουριστικό τοπίο της περιοχής με εναέριο φωτογραφικό υλικό μέσω drone.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 με ιδιαίτερη χαρά συνάντησαν στο γραφείο του στην Καβάλα τον διαχειριστή της παραπάνω επιχείρησης, Ιορδάνη Καραθανάση, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην ομάδα έργου των μαθητών, με στόχο την καταγραφή απόψεων σχετικά με την πορεία του αγροτουρισμού τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τελευταίος σταθμός των διερευνητικών επισκέψεων ήταν η Ηλιοδώρα ΚοινΣΕπ στο Καλαμπάκι Δράμας, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που αναπτύσσεται με σταθερά και μελετημένα βήματα στον χώρο της χειροποίητης επιχειρηματικότητας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την παραγωγική διαδικασία και να συνομιλήσουν με την υπεύθυνη της επιχείρησης, Ανδρονίκη Λουλούδη.

Για  λόγους διάχυσης των αποτελεσμάτων των παραπάνω δράσεων το σχολείο θα διοργανώσει, σε συνεργασία με επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς, ημερίδα στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» του Δήμου Παγγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα θα ανακοινωθούν με νέα ανακοίνωση, ενώ οι παραπάνω δράσεις του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου εδώ.

Συνεργαζόμενοι καθηγητές

  • Γαϊτατζής Βασίλειος ΠΕ80 (Υπεύθυνος Έργου)
  • Μπαρμπούδη Δέσποινα ΠΕ80
  • Μαυρομμάτης Ευστάθιος ΠΕ80
  • Αθανασίου Σωτήριος  ΠΕ86
  • Σιβάκης Νικόλαος  ΠΕ86
  • Τζιβελέκη Αικατερίνη ΠΕ86
  • Τζιμούρτα Δέσποινα ΠΕ02
  • Καλογιάννη Μαρία ΠΕ06
  • Χατζηδημητρίου Αικατερίνη ΠΕ88