2ο ΕΠΑΛ Καβάλας: «Οικοδεσπότης» μαθητών από την Ευρώπη με επίκεντρο το Περιβάλλον [φωτογραφίες]

"Climate is Changing. Let’s Change Climate. Make Difference Together": Δραστηριότητες και ξεναγήσεις στην Καβάλα στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus

Το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας συμμετείχε σε ένα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus το οποίο για τη διετία 2020-2022 έχει τίτλο “Climate is Changing. Let’s Change Climate. Make Difference Together” με συντονιστικό σχολείο από τη Ιταλία και εταίρους από Γαλλία, Σλοβενία και Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας στην Καβάλα η 1η διακρατική συνάντηση της σύμπραξης με συμμετοχή μαθητών κατά την εβδομάδα 7 έως και 12 Μαρτίου 2022, με τη φυσική συμμετοχή 16 μαθητών από Ιταλία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Γαλλία και τους 8 συνολικά συνοδούς καθηγητές τους.

Ο στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν η συνεργασία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση απορριμμάτων σε διεθνή βάση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Γι’ αυτόν τον λόγο η διεθνής ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών οι οποίες διενεργήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες και τα εταιρικά σχολεία σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος.

Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και στους χώρους του 2ου ΕΠΑΛ Καβάλας. Οι συμμετέχοντες εκτός των παραπάνω θεμάτων, παρουσίασαν τις χώρες, τις πόλεις και τα σχολεία τους στους εταίρους. Τη διεθνή ομάδα υποδέχθηκε ο Δήμος Καβάλας στο Δημαρχείο την πρώτη ημέρα της συνάντησης. Ο Αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης παρουσίασε σύντομα την ιστορία της πόλης μας και την οικονομική κατάσταση της περιοχής της Καβάλας σήμερα και τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε αντιπροσωπεία προσφέρθηκε έντυπο προωθητικό υλικό της Καβάλας. Επίσης, η διεθνής ομάδα ένθερμα καλωσορίσθηκε και ξεναγήθηκε άψογα, χωρισμένη σε υποομάδες στις εγκαταστάσεις της Selecta Hellas, πρότυπης ανθοκομικής μονάδας που αξιοποιεί πλήρως το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. Ενημερώθηκε λεπτομερώς για τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και εξοπλισμού, την οικολογική συνείδηση και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης, καθώς και για το εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Επισκέψεις έγιναν στο Φράγμα του Θησαυρού, τη λίμνη Κερκίνη, στο Μουσείο Καπνού, στα αρχαιολογικά μουσεία της Καβάλας και της Αμφίπολης, στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Φιλίππων, στο Κάστρο της Καβάλας, στην παλιά πόλη της Ξάνθης, το πάρκο αρπακτικών πουλιών και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα μέρη της περιοχής μας.

Το ΚΠΕ Φιλίππων παρουσίασε την περιοχή των Φιλίππων και το ιστορικό της ενδιαφέρον με βιωματική επίσκεψη-ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το ΚΠΕ Βιστωνίδας παρουσίασε την περιοχή του ποταμού Νέστου, την ιδιαιτερότητα της πανίδας και χλωρίδας του και οργάνωσε περιήγηση στα Στενά του Νέστου.

Όλους τους παραπάνω αναφερόμενους φορείς, επιχειρήσεις, οργανισμούς οι συμμετέχοντες ευχαριστούν ιδιαιτέρως ως 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας, αλλά και ως διεθνής ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus “Climate is Changing. Let’s Change Climate. Make Difference Together”.