Το 3o ΓΕΛ Καβάλας φιλοξένησε καθηγητές και μαθητές από Γαλλία και Σλοβενία [φωτογραφίες]

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus

Η σχολική κοινότητα του 3ου ΓΕΛ Καβάλας είχε την τιμή και την ευχαρίστηση, για το διάστημα 21 έως 26 Μαρτίου2022, να φιλοξενήσει τις αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών από το σχολείο Lycée Privé Ozanam που λειτουργεί στην πόλη Lille στη Γαλλία & το Šolski Center Postojna από την πόλη Postojna στη Σλοβενία. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο εκπόνησης προγράμματος Erasmus+ με τον τίτλο “Vulnerable Ecosystems & the impact of human intervention”. Η παρουσία των σχολικών αντιπροσωπειών έδωσε την πολύτιμη ευκαιρία για συγκερασμό του προγράμματος Erasmus+ με το πρόγραμμα “Schools For All – Σχολεία Για Όλους”, το οποίο επίσης εκπονείται από το σχολείο της Καβάλας και αφορά στη συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων στα Ελληνικά σχολεία, με βασικό στόχο τη δημιουργία δημοκρατικού και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος.

Στη συνεργατική σύμπραξη συμμετείχαν 20 Έλληνες μαθητές με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Δημητριάδου Μαρίας, ΠΕ06& Μεϊτανίδου Εριφύλλης, ΠΕ04, τέσσερις εκπαιδευτικοί (2 Γάλλοι & 2 Σλοβένοι) με 12 μαθητές από τα φιλοξενούμενα σχολεία& 2 μαθήτριες με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ από την Τάξη Υποδοχής του σχολείου με την υποστήριξη της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Γραμμένου Μαρίας, ΠΕ02. Αυτή η πολύμορφη, συμμετοχική και συμπεριληπτική ομάδα εργάστηκε άψογα σε όλα τα επίπεδα  και σε ένα ευρύ φάσμα συνεργατικών δραστηριοτήτων και υποστηρίχθηκε οργανωτικά με επιτυχία από τη Διοίκηση του σχολείου.

Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια που προσέφερε η Μητσιάλη Δέσποινα, επιμορφώτρια του προγράμματος «Σχολεία για όλους» καθώς και η  συμπαράσταση που έλαβε το 3ο ΓΕΛ Καβάλας από το «Πανελλήνιο Δίκτυο Για το Θέατρο στην Εκπαίδευση».

Οι κοινές δράσεις αναπτύχθηκαν ως εξής:

  • Επίσκεψη των φιλοξενούμενών στο 3ο ΓΕΛ, ξενάγηση, συμμετοχή σε εργαστήρια & δράσεις συμπερίληψης, με αφορμή την 21η Μαρτίου που είναι Ημέρα κατά του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν αρμονικά, να μάθουν βιωματικά, να διαπιστώσουν ότι το «διαφορετικό» δεν αποτελεί το «εχθρικό άλλο» αλλά στην ουσία είναι η δυνατότητα να αναπτύξουν ευαισθησία, ενσυναίσθηση, ανεκτικότητα, κατανόηση & ανθρωπιά. Επίσης, συνεργάστηκαν σε δράσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου που αφορούσαν στην προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που αποτελούν προτεραιότητα σε τοπικό, εθνικό & Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της πρότυπης ανθοκομικής μονάδας της Selecta Hellas, μιας επιχείρησης που αξιοποιεί πλήρως τον φυσικό πλούτο της γεωθερμίας της καβαλιώτικης γης, όπου ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν από τον γεωπόνο Μουρατίδη Γεώργιο και τον Διευθυντή παραγωγής Torsten Kreibaum. Ακολούθησε ενημέρωση στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Νέστου, & περιήγηση στις λιμνοθάλασσες που έχουν σχηματιστεί στο Δέλτα του ποταμού και αποτελούν πολύτιμα οικοσυστήματα με μεγάλη ποικιλία ενδημικών & αποδημητικών πτηνών.
  • Υποδοχή στο Δημαρχείο Καβάλας, καλωσόρισμα των αντιπροσωπειών & ξενάγηση από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Πολιτισμού Μουμτσάκη Απόστολο. Επίσκεψη στο ΚΠΕ Φιλίππων και ενημερωτική παρουσίαση από την υπεύθυνη του ΚΠΕ Δρ. Αντωνάρα Ελένη. Ακολούθησε μετάβαση & ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας, όπως αυτό αναγνωρίστηκε από την UNESCO το 2016.
  • Επίσκεψη στο Κάστρο της πόλης μας, ξενάγηση & περιήγηση στους χώρους, αναφορά στην ιστορία του μνημείου & σύνδεση με την εξελικτική πορεία της Καβάλας. Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), όπου με την προθυμία, τεχνογνωσία & συνεργατική διάθεση εξαίρετων επιστημόνων, οι μαθητές & οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για ερευνητικά προγράμματα ιδιαίτερης σημασίας για το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής μας, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και να δουν από κοντά ερευνητικές διαδικασίες εν εξελίξει. Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στους: Δρ. Κρέη Γρηγόρη, Δρ. Κουτράκη Μάνο, Δρ. Σαπουνίδη Αργύρη, Δρ. Παπαθανασίου Βασίλη & Δρ. Καμίδη Νικόλαο, ερευνητές με εκτενέστατο έργο & συμβολή στο πεδίο της επιστημονικής προόδου.

Στο 3ο ΓΕΛ επισημαίνουν την ιδιαίτερη αξία των συνεργατικών δράσεων που αναπτύσσονται μέσα από προγράμματα και δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές & εκπαιδευτικούς να έρθουν σε άμεση επαφή, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν κοινωνικές & γνωστικές δεξιότητες. Τονίζουν ότι πιστεύουν ακράδαντα ότι ενισχύουν δυναμικά την συμπεριληπτική, δημοκρατική παιδεία που προσπαθούμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας &ενδυναμώνουν τα παιδιά μας στη διαμόρφωση χαρακτήρα &ικανοτήτων που θα τους φανούν πολύτιμες στο μέλλον.\