Γερμανικά στρατεύματα στο λιμάνι της Καβάλας [φωτογραφία-ντοκουμέντο]

Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο «αλίευσε» ο δικηγόρος, Αθανάσιος Αθανασίου από τον Απρίλιο του 1941

Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο «αλίευσε» ο δικηγόρος, Αθανάσιος Αθανασίου από τον Απρίλιο του 1941, με την Καβάλα να έχει ήδη καταληφθεί από τους Γερμανούς και τα Γερμανικά στρατεύματα και μηχανοκίνητα να σταθμεύουν στο λιμάνι της Καβάλας, περίπου στο ύψος όπου σήμερα βρίσκεται ο κυκλικός κόμβος.

Όπως συμπληρώνει στα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία ο κ. Αθανασίου, η επιχείρηση “Marita” ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα (27-4-1941) και συνεχίζεται με την επιχείρηση υπ’ αριθμ. 28 “Mercury” (20-5-1941), ήτοι με την αεραπόβαση στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός και δημοσιογράφος, Κώστα Παπακοσμάς, από την περιοχή του Περιγιαλίου, ανατολικά της πόλης, άρχισαν το πρωί της 10ης Απριλίου 1941 να μπαίνουν στην πόλη της Καβάλας τα πρώτα τμήματα εμπροσθοφυλακής των Γερμανών. Κλεισμένοι στα σπίτια οι Καβαλιώτες από τα παράθυρα παρακολουθούσαν τα άρματα, τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τις μοτοσικλέτες που με τάξη προχωρούσαν στους λιθόστρωτους δρόμους.

«Το καλοκαίρι του 1941», σημειώνει ο κ. Παπακοσμάς, «οι Γερμανοί δημιούργησαν στην πόλη μια μικρή βάση υδροπλάνων. Παλιοί Καβαλιώτες σε διηγήσεις τους υποστήριζαν ότι οι Γερμανοί δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηροί με τους Έλληνες, αντίθετα προσπαθούσαν να δώσουν σε αυτούς το περίσσευμα της τροφής τους σε μια εποχή που η βουλγαρική κατοχή και πείνα καταπίεζε αφάνταστα τους προγόνους τους».

Πηγή φωτογραφίας: “Der Kampf um den Balkan” των R Bathe και E Glodschey. Oldenburg- Berlin 1942 και BALKANFELDZUNG DER 12 ARMEE 1941 BILDBERICHT (προσωπική συλλογή)