Καβάλα: Πώς η νέα γενιά «κωδικοποιεί» το μέλλον [φωτογραφίες]

Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας φιλοξένησε καθηγητές και μαθητές από 5 χώρες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο "Generation Coding the Future"-Η άριστη φιλοξενία και οι εκπαιδευτικές -και μη- εμπειρίες των σχολείων

Τηρώντας απαρέγκλιτα τις αρχές της ελληνικής φιλοξενίας και χωρίς να παρεκκλίνει από το άρτιο εκπαιδευτικό του έργο, το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας φιλοξένησε από 28 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022 στην πόλη της Καβάλας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Generation Coding the Future“, 10 καθηγητές και καθηγήτριες και 20 μαθητές και μαθήτριες από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία και την Τουρκία. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Οι συμμετέχοντες, αλλά και αρκετοί μαθητές του σχολείου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και συγκεκριμένα το Τμήμα Πληροφορικής, όπου η επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος, Δρ. Ελένη Βροχίδου και ο MSc μηχανικός πληροφορικής, Χρήστος Μπαζίνας, παρουσίασαν το πλούσιο ερευνητικό τους έργο.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο χώρο του υπερυπολογιστή του Πανεπιστημίου από τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος πληροφορικής, Ιωάννη Καζανίδη. Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 οι αποστολές των ξένων σχολείων φιλοξενήθηκαν στο συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ και όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν δράσεις ρομποτικής στην ολοκαίνουργια και εξαιρετικά εξοπλισμένη αίθουσα εκπαιδευτικής ρομποτικής του σχολείου.

Τις επόμενες ημέρες οι ξένες αποστολές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, στη Μονή Εικοσιφοινίσσης, στο σπήλαιο Αλιστράτης, στις πόλεις της Δράμας και της Ξάνθης, αλλά και στη Θεσσαλονίκη με επίσκεψη στον Λευκό Πύργο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και πολύ κέφι και οι στόχοι εκπληρώθηκαν. Την τελευταία ημέρα έγινε διαγωνισμός καλύτερου λογότυπου του προγράμματος με το σχολείο της Ρουμανίας να κερδίζει την πρώτη θέση. Έγινε απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι την ίδια στιγμή που το σχολείο φιλοξενούσε τις ξένες αποστολές, δύο εκπαιδευτικοί με πέντε μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ βρισκόταν στην Πολωνία στο πλαίσιο δεύτερου προγράμματος Erasmus+ το οποίο εκπονεί το σχολείο, σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα έχει τίτλο “DOOR to Europe” και βασικό στόχο τη συμπερίληψη πολιτών -ιδιαίτερα των νέων- άλλων χωρών στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με σεβασμό στις πολιτιστικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Τον προσεχή Μάιο, τα συνεργαζόμενα σχολεία στο πλαίσιο αυτού του δεύτερου προγράμματος, θα επισκεφτούν την Καβάλα…