Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας περπάτησε στα χνάρια της Μεγάλης Ελλάδας

Δυο εκπαιδευτικοί και δυο μαθητές του σχολείου επισκέφτηκαν το Παλέρμο, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA229, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας, βρέθηκαν δυο εκπαιδευτικοί και δυο μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας από τις 20 μέχρι τις 26 Μαρτίου 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA229, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρόγραμμα με τίτλο «Κάντε κλικ με ασφάλεια, σερφάρετε έξυπνα και προσέχετε τι μοιράζεστε στο διαδίκτυο» συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία (νησί της Μαδέρας), την Ιταλία (Σικελία), την Κροατία (Τρογκίρ), την Τουρκία (Κερασούντα) και την Πολωνία (Βρότσλαβ), που είναι και η συντονίστρια χώρα.

Κοινός στόχος όλων των εκπαιδευτικών των παραπάνω χωρών είναι η αναγνώριση από μέρους των μαθητών των κινδύνων που υπάρχουν στο διαδίκτυο και η επίτευξη μιας ασφαλούς και εποικοδομητικής πλοήγησής τους σε αυτό.

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές του σχολείου του Δήμου Isola delle Femmine που βρίσκεται μόλις 10 χλμ από το Παλέρμο υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενούς τους με ξεχωριστή θέρμη  και τους παρουσίασαν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενθουσίασε τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές. Οι δε γονείς του σχολείου αποδείκνυαν καθημερινά με τα άφθονα και ξεχωριστά εδέσματα που πρόσφεραν απλόχερα την πραγματικά απαράμιλλη φιλοξενία τους.

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση της ελληνικής αποστολής, όταν διαπίστωναν την περηφάνεια κάποιων Σικελών εκπαιδευτικών, καθώς τους έλεγαν ότι έλκουν την καταγωγή τους από τους αρχαίους Έλληνες, που από το 750 π.Χ ίδρυσαν στο νησί τους δώδεκα αποικίες, όπως εκείνες των Συρακουσών, του Σελινούντα, του Ακράγαντα, της Μεσσήνης, του Ταυρομένιου, των Λεοντίνων και της Αίγεστας, την οποία και επισκέφτηκαν για να θαυμάσουν τον καλοδιατηρημένο ναό δωρικού ρυθμού και το υπέροχο αρχαίο θέατρό της.

Η ξενάγηση της καβαλιώτικης αποστολής στα μνημεία του Παλέρμο (Πάνορμον στα αρχαιοελληνικά), όπως στον καθεδρικό ναό, στο παλάτι των Νορμανδών, στην Piazza Pretoria και στην Quattro Canti προσέδωσε στο ταξίδι αυτό μια ιδιαίτερη αίγλη που επισφραγίστηκε την τελευταία μέρα με την παρακολούθηση της όπερας του Γκαετάνο Ντονιτσέτι “Roberto Devereux” στο Μαssimo Teatro Vittorio Emanuele, το μεγαλύτερο λυρικό θέατρο της Ιταλίας που χτίστηκε το 1875.

Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας προετοιμάζεται για να υποδεχτεί με τη σειρά του τις ευρωπαϊκές αποστολές του προγράμματος, οι οποίες θα βρίσκονται στην πόλη της Καβάλας από τις 22 μέχρι 26 Μαΐου 2022 και υπόσχεται ότι θα φανεί αντάξιο της φιλοξενίας που δέχτηκε από τους μέχρι τώρα οικοδεσπότες του προγράμματος.