Ένας «υδραυλικός κριός»… πολιορκεί τη ΔΕΥΑ Καβάλας [φωτογραφίες]

Οι μαθητές του Γυμνασίου των Κρηνίδων παρουσίασαν το αντλητικό σύστημα ανύψωσης νερού δίχως κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή καυσίμου, που κατασκεύασαν υπό τις οδηγίες του καθηγητή τους

Ενα αντλητικό σύστημα ανύψωσης νερού δίχως κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή καυσίμου παρουσίασαν στο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΥΑ Καβάλας μαθητές του Γυμνασίου Κρηνίδων, με τον καθηγητή τους γεωλόγο Λάζαρο Φωτιάδη, ο οποίος τους διδάσκει Φυσική.

Ο Υδραυλικός Κριός (Ram Pumb) είναι μια αντλία που ανυψώνει νερό σε μεγαλύτερο υψόμετρο, αξιοποιώντας την δυναμική/κινητική ενέργειά του, και εκμεταλλευόμενο το φαινόμενο του υδραυλικού πλήγματος, το οποίο, από αρνητικό φαινόμενο το μετατρέπει σε θετικό.

Η εν λόγω ομάδα ΚΡΙΟΣ/RAM ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) δραστηριοποιείται στην κατασκευή και την εγκατάσταση του Υδραυλικού Κριού.

Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί όπου υπάρχουν πηγές και ρέματα κι όπως τόνισε ο κ. Φωτιάδης είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει:

◾χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης,

◾αντοχή στον χρόνο,

◾24ωρη αυτόνομη λειτουργία και

◾δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμο, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η ομάδα ήταν μεταξύ των 10 που βραβεύτηκαν στον πρόσφατο «2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό την αειφόρο ανάπτυξη».

Στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές:

Παύλος Γιαννάκης, Χρήστος Δαλακούρας, Παναγιώτης Δημητριάδης, Χρήστος Ελευθεριάδης, Μαρία Καραβελίδου, Αγγελική Καραφιού, Αβραάμ Κουτσογιάννης, Ιωάννα Κυριακίδου, Στέλιος Μυλωνίδης, Χριστόφορος Σαραφίδης και Ανέστης Συμεωνίδης.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρος Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης.