6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ολλανδία

Οι εκπρόσωποι του σχολείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα με τίτλο "Tomorrow’s jobs-Think about your future" στο πλαίσιο του Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, δύο εκπαιδευτικοί, έξι μαθήτριες και δύο μαθητές του 6ου Γυμνασίου Καβάλας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ολλανδία, προσκεκλημένοι του Commanderij College-Marcopedius. Την εβδομάδα, λοιπόν, από τις 27 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, οι  δέκα Έλληνες εκπρόσωποι του 6ου Γυμνασίου βρέθηκαν στο Gemert και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με τίτλο “Tomorrow’s jobs-Think about your future“, ήρθαν σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη  Ολλανδική ζωή, την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την κουλτούρα της χώρας.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν το Ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς επισκέφθηκαν τους χώρους του σχολείου των οικοδεσποτών, αλλά επίσης παρακολούθησαν μαθήματα και συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες και παρουσιάσεις, από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους από την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία. Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή με τη δομή και τη λειτουργία της Ολλανδικής οικογενειακής ζωής, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία τυπικού ολλανδικού γεύματος στο σπίτι.

Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος, επίσης, δόθηκε σε όλους η δυνατότητα να γνωρίσουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ολλανδία και να επισκεφθούν πρωτότυπους χώρους εργασίας, όπως το εκπαιδευτικό κέντρο “The Chocolate Factory” παραγωγής σοκολάτας στο Veghel και την εταιρεία τηλεπικοινωνίας “Keen Systems” στο Gemert. Έτσι, επιτεύχθηκε ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος, που αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και τη δυνατότητα να έχουν ποικίλες εμπειρίες που θα αποτελέσουν χρήσιμα εφόδια στη σταδιοδρομία τους. Η εμπειρία της εκπαιδευτικής επίσκεψης συμπληρώθηκε από την ξενάγηση στο Άμστερνταμ και τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου φυσικών επιστημών ΝΕΜΟ, στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Gemert αποτέλεσε η υποδοχή από τον Δήμαρχο, Michiel Van Veen, ο οποίος ως φοιτητής το 1994 είχε επισκεφθεί την Καβάλα σε πρόγραμμα ανταλλαγής του Erasmus. H ευτυχής αυτή συγκυρία υπογράμμισε με τον πιο ευχάριστο τρόπο την αξία των προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών στην Ευρωπαϊκή ένωση.