Μια στορία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς: Κροάτης μηχανόβιος τράκαρε στην Καβάλα, αλλά βρήκε τον «φύλακα-άγγελό» του [φωτογραφίες]

Πώς οι «σύντροχοι» Αλέξης Γούλας και Ανέστης Καραμανώλης συνέδραμαν τον Antun κατά την «περιπέτειά» του μετά το ατύχημα στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Το πρωί της Πέμπτης 7 Απριλίου 2022 σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα κοντά στο χωριό της Λυδίας, όταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο εξήλθε από αγροτικό παράδρομο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενη μηχανή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Ο άτυχος μηχανόβιος ήταν ο Antun Čolig από την Κροατία, ένας 35χρονος λάτρης των δύο τροχών, ο οποίος είχε ξεκινήσει από το Ζάγκρεμπ για ένα road trip μέχρι τη μακρινή Αρμενία. Για κακή του τύχη, η «κακιά στιγμή» τον… «φρέναρε» στην Καβάλα.

Ο Antun βρέθηκε ξαφνικά με κατεστραμμένη τη μηχανή του, βαριά τραυματισμένος στο χέρι και στο πόδι, σε ένα νοσοκομείο σε μια ξένη χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν μιλά και δεν καταλαβαίνει.

Μια ανάρτησή του σε μία Σελίδα δικτύωσης «μηχανόβιων» στο Facebook όμως, του άλλαξε την «τύχη».

Οι «σύντροχοι» Αλέξης Γούλας και Ανέστης Καραμανώλης από την Καβάλα επισκέφτηκαν άμεσα τον Antun στην Ορθοπαιδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και για τις επόμενες ημέρες μέχρι και το εξιτήριό του, έγιναν οι «φύλακες-άγγελοι» του 35χρονου.

Καθημερινά, ο Αλέξης και ο Ανέστης επισκέπτονταν τον Antun στο Νοσοκομείο, τον βοηθούσαν με τα διάφορα γραφειοκρατικά ως μεταφραστής, μιλούσαν με την οικογένειά του στην Κροατία για τα διαδικαστικά, τον… τάιζαν στο στόμα όταν ο ίδιος δεν μπορούσε με το «μπαταρισμένο» χέρι να αυτοεξυπηρετηθεί!

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 ένα ασθενοφόρο από το Ζάγκρεμπ έφτασε στο ΓΝΚ για να παραλάβει τον Antun για να συνεχίσει τη νοσηλεία και την ανάρρωσή του στην πατρίδα του.

Ένα είναι σίγουρο: Πως ο Antun δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει την Καβάλα και τους νέους «σύντρόχους» του!

Διαβάστε τι έγραψε σχετικά στο Facebook ο ίδιος ο Αλέξης Γούλας:

«Λίγες μέρες πριν, ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, έφερε έναν νεαρό Κροάτη οδηγό μηχανής, στο νοσοκομείο Καβάλας με σπασμένο χέρι και πόδι. Το περιστατικό συνέβη όταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο, εξερχόμενο στον κεντρικό δρόμο, συγκρούστηκε με τη μηχανή. Τα αίτια θα διερευνηθούν από την αστυνομία αλλά η ανάρτησή έχει άλλο σκοπό.

Μέσα από μια σελίδα μηχανόβιων, μάθαμε πως στο Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχει ένας τραυματίας μόνος του, μιας και ο Antun ταξίδευε από το Ζάγκρεμπ για την Αρμενία χωρίς παρέα. Δεν ήξερε πού βρίσκεται η μηχανή του, δεν τον επισκέφτηκε κανείς και γενικά ήταν χαμένος.

Η πρώτη επαφή με τον σύντροχο Ανέστη Καραμανώλη έγινε για να εκτιμήσουμε την κατάσταση του. Αυτονόητη η επίσκεψη μας για να του μιλήσουμε, να του δώσουμε δύναμη, να βρούμε τη μηχανή και τα πράγματα του, να του πάμε ένα νερό και δύο τρία βασικά πράγματα.

Αυτά είναι δεδομένα για την οικογένεια των αναβατών. Δεν υπάρχει κάτι να μας χωρίζει. Ένας έχει πρόβλημα οπουδήποτε, κάποιος ντόπιος θα τον βοηθήσει. Ειδικά σε ξένη χώρα. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν μετά από ένα σοβαρό τροχαίο και από ένα κρεβάτι νοσοκομείου όπου δεν μπορείς να κουνηθείς και χωρίς να μιλάς τη γλώσσα, μάλλον δύσκολα θα γίνουν χωρίς βοήθεια.

Αυτό που θέλω να μείνει είναι πως ο φίλος πλέον Antun, βρίσκεται στη ζωή γιατί φορούσε όλο τον εξοπλισμό ασφάλειας που θα πρέπει να φοράει κάθε αναβάτης. Κράνος, γάντια, φόρμες, προστατευτικά. Έτσι μόνο γλυτώνεις από μια σύγκρουση με πτώση. Έστω και με σπασμένο χέρι και πόδι. Το κεφάλι σου παραμένει ακέραιο κι αυτό είναι το σημαντικό. Το πόδι και το χέρι θα γιατρευτούν σε λίγους μήνες κι έτσι θα είναι έτοιμος για νέες αποδράσεις με άλλη μηχανή γιατί η τωρινή έχει διαλυθεί.

Από όλη αυτήν την εμπειρία, προέκυψαν ερωτήματα για τη λειτουργία κάποιων αρχών και των αντιδράσεων τους σε μία τέτοια κατάσταση. Θα τα θέσουμε σε δημόσιο διάλογο, μήπως μπορούν ν’ αλλάξουν πράγματα ώστε επόμενοι παθόντες να έχουν ευκολότερη διεκπεραίωση διαδικασιών.

Οι ευχαριστίες στους γιατρούς του νοσοκομείου μας για όσα έκαναν για τον δικό μας Antun αυτονόητες.

Μετά από μία εβδομάδα στεναχώριας κι απίστευτου τρεξίματος, σήμερα ήρθε ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον Antun σε νοσοκομείο στο Ζάγκρεμπ.

Αισιόδοξος ο αποχαιρετισμός σήμερα. Σίγουρα κάποια μέρα θα ξανασυναντηθούμε…

Το μήνυμα διαρκές και πάντα επίκαιρο και απευθύνεται κυρίως στους πιτσιρικάδες μας.

ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ.
ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ»!