Εργατικά Σωματεία: Γιατί το Εργατικό Κέντρο Καβάλας έχει αφωνία απέναντι στο κύμα της ακρίβειας;

Βολές κατά του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής και κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 20 Απριλίου 2022 στη Καβάλα από κοινού τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας-Θάσου και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου και ΝΑΤ Καβάλας.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν το μέλος τη ΕΕ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, Γιώργος Πέρρος και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Βάλσαμος Συρίγος, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας και μεγάλου τμήματος ανοργάνωτων εργαζόμενων. Επίσης, αναφορές έγιναν στην κατάσταση του εργατικού κινήματος στη Καβάλα και «στην προσπάθεια των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΥΚ) Καβάλας να βάλει τα συνδικάτα στον “γύψο”, όπως και η προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς».

Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι «θα καταργήσουν στην πράξη την άθλια απόφαση του ΕΥΚ Καβάλας για το “ποινολόγιο” με το οποίο επιτίθεται στα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που είναι πρωτοπόροι στην οργάνωση του αγώνα, επιδιώκοντας την απομάκρυνσή τους από την Διοίκηση του ΕΥΚ. Οι πειθαρχικοί κανονισμοί, όπως το κατάπτυστο “ποινολόγιο” που έφερε η πλειοψηφία του ΕΥΚ Καβάλας, φτιάχνονται από τους επιχειρηματίες για το χτύπημα των πρωτοπόρων συνδικαλιστών».

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των σωματείων μαζί με τον Γιώργο Πέρρο και τον Βάλσαμο Συρίγο πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής, θέτοντας στους εργαζόμενους την ανάγκη σήμερα να οργανωθούν στα συνδικάτα και να ισχυροποιήσουν την πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση, για αυξήσεις στους μισθούς, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, υπογραφή ΣΣΕ και άμεση απεμπλοκή στην ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα συνδικάτα που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης, που δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς και κάνουν κάθε προσπάθεια να γίνει πράξη το σύνθημα «δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης. Σε αντίθεση με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο και υπηρετούν πιστά τον κοινωνικό διάλογο, τη συνεργασία με την εργοδοσία στην εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, έχει αφωνία απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, στους άθλιους μισθούς και ωράρια εργασίας, την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς».

Παράλληλα, τόνισαν ότι «ένα Εργατικό Κέντρο που στελεχώνεται από ανθρώπους που είναι διευθυντικά στελέχη εταιριών, το δεξί χέρι της εργοδοσίας, όπως συνέβη σε μεγάλη καπνοβιομηχανία, όπου το Σωματείο σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία επιχείρησαν να απαγορέψουν την επαφή των συνδικάτων με τους εργαζόμενους. Αντίστοιχη προσπάθεια, τα συνδικάτα αντιμετώπισαν σε μία από τις εταιρείες πλαστικών, όπου επιχειρήθηκε η απαγόρευση της επαφής με τους εργαζόμενους, με την απαράδεκτη στάση των διευθυντικών στελεχών. Η αποφασιστική στάση των συνδικάτων απέδειξε πως η σιγή νεκροταφείου που προσπαθεί να επιβάλει το ΕΥΚ και η εργοδοσία δεν πέρασε».

Από την επαφή των συνδικάτων με τους εργαζόμενους σε εταιρείες του μετάλλου και άλλων κλάδων «αναδείχθηκε η τραγική κατάσταση στους χώρους δουλειάς, που διαμορφώνεται από έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τους χαμηλούς μισθούς και την εντατικοποίηση που έχει φτάσει στο κόκκινο, την εκ περιτροπής εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες κλπ. Εικόνα που επικρατεί και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής στις οποίες τα συνδικάτα αύριο θα συνεχίσουν τις περιοδείες και έρχεται σε αντίθεση με αυτήν που παρουσιάζει το ΕΥΚ Καβάλας».

Τα συνδικάτα απεύθυναν επίσης μαζικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, για μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στις 11:30 στην πλατεία Καπνεργάτη.