26 Απριλίου 1986: Η μεγαλύτερη ανθρωπογενής καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας

Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο4 του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, απελευθερώνοντας ραδιενεργά ισότοπα τα οποία επηρέασαν ιδιαίτερα τη βόρεια Ελλάδα και ακόμη «ζουν» στο υπέδαφος

Ήταν ξημέρωμα στις 26 Απριλίου του 1986, όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο4 του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, απελευθερώνοντας ραδιενεργά ισότοπα στην ατμόσφαιρα που ακόμα υπάρχουν και δείχνουν ότι 35 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται!

Από το δυστύχημα πέθαναν αμέσως 2 από τους εργαζόμενους στον σταθμό. Τους επόμενους τέσσερις μήνες πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος, ενώ διαπιστώθηκαν 19 ακόμη θάνατοι ως το 2004 από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα που προκλήθηκαν από τη θερμότητα.

Επίσης υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το δυστύχημα.

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή, αφού αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κρατήσει μυστική την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ.

Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί!

Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή, όταν πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.

Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια, ενώ κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ! Σημειώνεται, τέλος, πως οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτούργησαν για τα επόμενα 13 χρόνια.

Όσον αφορά τη χώρα μας, το νέφος έφτασε στη βόρεια Ελλάδα στις 2 Μαΐου, μια βδομάδα μετά την έκρηξη. Ήρθε από τη Ρουμανία, πέρασε από τη Θράκη και τη Μακεδονία και στη συνέχεια έφτασε στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με τις επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη ραδιενεργό καίσιο στο υπέδαφος, όχι, όμως, ικανό να επηρεάσει την υγεία μας.

*Φωτογραφία: AP PHOTOS