Δήμος Παγγαίου: Γιορτάστηκαν τα «Μαζίδια» μετά από δυο χρόνια [φωτογραφίες]

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πομπή με τα εικονίσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη και στη συνέχεια στο γλέντι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθερών «για να πάει καλά η καλλιεργητική περίοδος»-Η ιστορία του εθίμου

Μετά από δυο χρόνια και με την εύνοια των καιρικών συνθηκών, γιορτάστηκε στον Δήμο Παγγαίου το έθιμο «Μαζίδια», παρουσία πλήθους πιστών κάθε ηλικίας.

Οι εικόνες μεταφέρθηκαν στον λόφο «Μαζίδια» απέναντι από την εκκλησία των Παμέγιστων Ταξίαρχων όπου τελέστηκε αγιασμός και στην επιστροφή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερων υποδέχτηκε τους πιστούς με παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα.

Στη συνέχεια όλοι μαζί συμμετείχαν στο μεγάλο γλέντι και χόρεψαν τα παραδοσιακά τραγούδια «για να πάει καλά η καλλιεργητική περίοδος», όπως επιτάσσει το έθιμο.

Ένα έθιμο που κρατάει αιώνες

Την τρίτη μέρα του Πάσχα, στην τοπική κοινότητα Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου αναβιώνουν τα παραδοσιακά «Μαζίδια», ένα έθιμο που χρονολογείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οι πιστοί μεταφέρουν εν πομπή τα εικονίσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη, την παλαιότερη εκκλησία της περιοχής, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου.

Εκεί, τελούν αρτοκλασία και αγιασμό αναπέμποντας παρακλήσεις προς τον Αναστάντα Χριστό να ευλογήσει την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει, ώστε να είναι αποδοτική και εύφορη. Οι πιστοί προσκυνούν τα εικονίσματα και εν πομπή επιστρέφουν στην εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη. Στη συνέχεια, στην πλατεία του παλιού παραδοσιακού οικισμού στήνεται ένα μεγάλο γλέντι.

Τον χορό αρχίζει ο ιερέας και ακολουθούν οι κάτοικοι του χωριού που χορεύουν και τραγουδούν τρία συγκεκριμένα τραγούδια που διασώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Η προσφορά σπιτικών φαγητών και γλυκών από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθερών ολοκληρώνουν την παραδοσιακή γιορτή που έχει τις ρίζες της στην τουρκοκρατία και ακόμη παλιότερα.