Το Βουλγαρικό Σχολείο Καβάλας γιορτάζει τα 5 χρόνια λειτουργίας του

Εορταστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου Καβάλας, αλλά και του Πρόξενου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη

Πέντε χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Βουλγαρικό Σχολείο της Καβάλας και με την ευκαιρία αυτή το Σωματείο Μπαλκγάρια και το Βουλγαρικό Σχολείο «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας», διοργανώνουν εκδήλωση εορτασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου 2022 στο βουλγαρικό σχολείο της Καβάλας στην διεύθυνση Κρηνίδων 3 Α απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας στις 10.45.

Το βουλγαρικό σχολείο «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας» που λειτουργεί τις Κυριακές για τους μαθητές του, ιδρύθηκε το 2017 από Βούλγαρους που ζουν μόνιμα στην Καβάλα και όχι μόνο, αλλά και από Έλληνες με σκοπό τα παιδιά από μεικτούς γάμους να μαθαίνουν δωρεάν την βουλγαρική γλώσσα μία φορά την εβδομάδα.

Ένα όραμα και όνειρο της μικρής μας κοινωνίας που ξεκίνησε μόλις με 20 μαθητές και αυτή την στιγμή πλέον «μετρούμε» 85 μαθητές, από τους οποίους οι 45 φοιτούν στην Καβάλα, οι 19 στο παράρτημα στην Δράμα και οι 21 στο παράρτημα στην Κομοτηνής.

«Αποδεικνύεται η ενσωμάτωση της βουλγαρικής κοινότητας στην ελληνική»

Στη σχετική του ανακοίνωση του ο σύλλογος τονίζει ότι «θα ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς να στηρίξετε με την παρουσία σας την συγκεκριμένη εκδήλωση που αποδεικνύει την ενσωμάτωση της βουλγαρικής κοινότητας στην ελληνική, την αρμονική συνύπαρξη Βουλγάρων και Ελλήνων στην τοπική κοινωνία της Καβάλας και την στήριξη σας στην νέα γενιά αλλά και στο πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα παραβρεθούν αρχές της Βουλγαρίας και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Radostin Vankin -πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα τους εκλεκτούς καλεσμένους από την Βουλγαρία
– Ο Δήμαρχος του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ Βλαδιμίρ Μόσκοβ,
– Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ Μπόγδαν Μότσεβ
– Στέλεχος του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ Μαργαρίτα Έντσεβα

Ενώ με ιδιαίτερη τιμή θα υποδεχθούμε
– Τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη.
– Τον  Δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη

Αλλά και στελέχη της εκπαίδευσης από την Βουλγαρία
– Η Tsvetanka Petrichkova – Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού σχολείο Γκότσε Ντέλτσεβ
– Ο Sergey Trichkov – Υποδιευθυντής του 2ου Δημοτικού σχολείου Γκότσε Ντέλτσεβ
– Και η Zaprinka Katranzhieva- καθηγήτρια

Πρόγραμμα εκδήλωσης

10.45:  Αγιασμός στο βουλγαρικό σχολείο (διεύθυνση Κρηνίδων 3 Α απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, παράλληλη οδός).
11.30: Εκδήλωση των μαθητών του βουλγαρικού σχολείου από την Καβάλα και την Δράμα με την συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας αλλά και σημαντικούς καλλιτέχνες της Βουλγαρίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».