7ο Γυμνάσιο Καβάλας: Οι κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι έγιναν ανάρπαστοι..!

Το σχολείο συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus, μαζί με σχολεία από άλλες 5 χώρες, για την σωστή διατροφή και η πρόταση του έτυχε ευρείας αποδοχής

Την εβδομάδα 1 με 7 Μαΐου 2022, τρεις εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Καβάλας παρευρέθηκαν στην πόλη Huckehoven της Γερμανίας συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Healthy, Fit and Never Quit», 2020-1-DE03-KA229-077159_6_.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες από όλη την Ευρώπη, οι οποίες έστειλαν από τρεις εκπαιδευτικούς για την πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση, ώστε να ακολουθήσουν επιμορφωτικές συναντήσεις και ανταλλαγές μαθητών.

Οι συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Γερμανία (συντονίστρια χώρα), Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία,  Ρουμανία και Ιταλία. Οι συναντήσεις των μαθητών και εκπαιδευτικών ορίστηκε να γίνουν με τη σειρά που γράφτηκαν οι χώρες. Τέλη Ιουνίου θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γαλλία με τέσσερις μαθητές και όλοι οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν την Καβάλα τον Νοέμβριο 2022.

Βασικός στόχος όλου του σχεδίου είναι η επιμόρφωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών των έξι σχολείων σε πρακτικές σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης, ενίσχυσης του πνεύματος και του σώματος και απόκτηση αντοχών για να ανταποκρίνονται στις αντιξοότητες της ζωής «χωρίς να τα παρατούν».

Η θεματική ενότητα της χώρας που φιλοξένησε αφορούσε στην υγιεινή διατροφή, ειδικά μέσα στα σχολικά κυλικεία. Οι συμμετέχουσες χώρες κλήθηκαν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικό βιβλίο με συνταγές της χώρας τους για τις εξής κατηγορίες: Vegan (πλήρως χορτοφαγική), vegetarian (χορτοφαγική με τυροκομικά/αυγά), pescetarian (με ψάρι), whole food (όλων των κατηγοριών με βιολογικά προϊόντα). Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου πρότειναν και δημιούργησαν συνταγές, από τις οποίες επιλέχτηκαν οι τέσσερις καλύτερες και δημιουργήθηκε το ebook του σχολείου. Η συνταγή που μαγειρεύτηκε στην κουζίνα/εργαστήριο του σχολείου είναι «Κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι». Σημειωτέο ότι έγιναν ανάρπαστοι από όλους τους εταίρους!

Οι εκπαιδευτικοί γενικότερα συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές, σχεδίασαν τις επόμενες συναντήσεις και συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις στις οποίες ακολούθησαν και μαθητές του σχολείου Leonardo Da Vinci της πόλης Huckelhoven Γερμανίας, όπως  ανάβαση στο βουνό των περιχώρων της πόλης, περίπατο και άθληση γύρω από τη λίμνη που βρίσκεται κοντά στο σχολείο, επίσκεψη στο γήπεδο της Borussia και ενημέρωση για την αθλητική ρουτίνα των ποδοσφαιριστών, εκπαίδευση σε κέντρο γυμναστικής, πολιτισμική επίσκεψη στις πόλεις Aachen και Κολωνία, πλοήγηση στον ποταμό Ρήνο, συμμετοχή σε δράσεις ψυχικής ανάτασης σε ναούς κα.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην πρώτη κινητικότητα ήταν οι:

  • Κιλικιάν Παναγιώτης, Φυσικής Αγωγής (Διευθυντής)
  • Σωτηρέλη Καλλιόπη, Αγγλικής Φιλολογίας (Υποδιευθύντρια, συντονίστρια προγράμματος)
  • Παπαγεωργίου Ιωάννης, Φυσικής Αγωγής

Η επίσκεψη αυτή των εκπαιδευτικών φέρνει το ελληνικό σχολείο πιο κοντά στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχολεία, καθιστώντας το όχι απλά μια πηγή γνώσης αλλά και αρωγό στην καλλιέργεια της συνεργασίας, της σωστής διαβίωσης και της κριτικής σκέψης.