Ποιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας μπορούν να ενισχύσουν τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη; Πώς μπορούν οι δρόμοι γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο και την Παλιά Πόλη να γίνουν πιο προσβάσιμοι και φιλικοί στους πεζούς;
Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ προσκαλούν τον κάθε ενδιαφερόμενο στα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού-placemaking με θέμα «Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας» τα οποία θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου 2022, κατά τις ώρες 18:00-21:00 στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας (Κύπρου 12-14).
Στόχοι των εργαστηρίων είναι η συνδιαμόρφωση ιδεών και σχεδιαστικών λύσεων για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στην Καβάλα, που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη μετακίνηση, την ανάδειξη και ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος της πόλης και την επανοικειοποίηση της πόλης από τους κατοίκους της, καθώς και η γνωριμία των συμμετεχόντων με τις έννοιες και τις μεθόδους του συμμετοχικού σχεδιασμού και του placemaking.
Τα εργαστήρια αφορούν σε δύο παράλληλες ενότητες με διαφορετικές ομάδες εργασίας, οι οποίες θα εστιάσουν σε 2 γειτονιές-περιοχές παρέμβασης:
Ενότητα Α: Σχεδιάζοντας μια πράσινη διαδρομή στην Παλιά Πόλη
Η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία πράσινης διαδρομής στην Παλιά Πόλη για την ενοποίηση των έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και όχι μόνον.
Ενότητα Β: Σχεδιάζοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
Η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία σχολικών διαδρομών και σχολικού δακτυλίου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Συνοπτικό πρόγραμμα
Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν σύντομες εισηγήσεις, παραδείγματα καλών πρακτικών, περιήγηση στις δύο γειτονιές για κάθε ομάδα εργασίας και συζητήσεις σε ομάδες, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού και placemaking. Η δομή των εργαστηρίων είναι η ακόλουθη:
Ημέρα 1η-Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022, ώρα 18:00-21:00
- Εισαγωγή στις έννοιες του placemaking και των πράσινων και σχολικών διαδρομών/δακτυλίων
- Σύντομη περιήγηση στις περιοχές παρέμβασης
- Χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής παρέμβασης
Ημέρα 2η-Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, ώρα 18:00-21:00 (παράλληλα εργαστήρια)
- Συνδιαμόρφωση ιδεών και προτάσεων πολιτών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις περιοχές παρέμβασης
- Καταγραφή προτεραιοτήτων πολιτών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε άλλες γειτονιές
Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κατοίκους, επαγγελματίες, εκπροσώπους συλλόγων, ομάδων πολιτών, ΜΚΟ και θεσμικών ομάδων, δημόσιους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που ζουν ή/και δραστηριοποιούνται στις γειτονιές παρέμβασης ή ευρύτερα στην Καβάλα.
Πώς θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων;
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Καβάλας και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Καβάλας.
Τι είναι η διαμόρφωση ενός τόπου (placemaking) μέσω μικρών παρεμβάσεων;
Η έννοια της διαμόρφωσης ενός τόπου (placemaking) αποτελεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του σχεδιασμού και της διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Μέσω αυτής, αξιοποιούνται τα δημόσια στοιχεία, οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινότητας με σκοπό τη δημιουργία, προσβάσιμων σε όλους, δημόσιων χώρων, οι οποίοι βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων/επισκεπτών τους.
Δήλωση συμμετοχής
Αν θέλεις να προτείνεις και εσύ τις ιδέες σου για τη διαμόρφωση του τόπου σου, κάνε εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο, για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας για το 10ο Δημοτικό Σχολείο ή για την Παλιά Πόλη.
Μπορείτε να βρείτε εδώ τη Φόρμα Ηλεκτρονικής Εγγραφής.
Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή.
Κατά την πραγματοποίηση των εργαστηρίων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid-19.
Πληροφορίες και ερωτήσεις: Στο +30 2510 831388, εσ.2 και στο [email protected]
Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν εδώ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΣΒΑΑ του Δήμου Καβάλας στο facebook εδώ και στο instagram εδώ, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΣΒΑΚ εδώ.
Τα εργαστήρια αποτελούν παραδοτέο της πράξης «Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τι είναι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) δήμου Καβάλας
Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Καβάλας είναι ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών για την αναβάθμιση και ανάδειξη πολιτιστικών πόρων, τη βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας και πληροφόρησης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς Τουρισμού-Πολιτισμού, την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και την άρση των ανισοτήτων και του αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με έμφαση στα ΑμεΑ.
Τι είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του δήμου Καβάλας
Το ΣΒΑΚ είναι ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο που καταρτίστηκε από τον Δήμο Καβάλας με σκοπό τη κάλυψη των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό προς διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής.