2ο Γυμνάσιο Καβάλας: Συνεργασία με 5 σχολεία της Ευρώπης για την κινητικότητα [φωτογραφίες]

23 μαθητές και καθηγητές από Πορτογαλία, Ισπανίας, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις με κοινό άξονα την έννοια της κινητικότητας σε όλες της τις εκφάνσεις στην Καβάλα

Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η τελευταία διεθνική συνάντηση των 6 σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο “LIEUX” (τόποι). 23 μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα από τις 8 ως τις 14 Μαΐου.

Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Καβάλας. Οι μαθητές των 6 ευρωπαϊκών γυμνασίων συνεργάστηκαν αρμονικά πάνω σε εκπαιδευτικές δράσεις με κοινό άξονα την έννοια της κινητικότητας σε όλες της τις εκφάνσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Στα πλαίσια της πολιτισμικής κινητικότητας ανακάλυψαν τους τόπους ιδιαίτερης ιστορικής αξίας της περιοχής μας (Εγνατία Οδός, Φίλιπποι, Λυδία, παλιά πόλη Καβάλας – φρούριο, Θάσος) και πραγματοποίησαν εργαστήρια. Ως προς την περιβαλλοντική διάσταση του προγράμματος, περπάτησαν και παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα μονοπάτια της Παλιάς Καβάλας, του Νέστου και της ακρόπολης της Θάσου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην μειωμένη κινητικότητα. Οι μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν αθλήματα για τα άτομα με αναπηρία όπως ο στίβος, το μπάσκετ και το τένις με αμαξίδιο και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες. Επίσης κατέγραψαν προσβάσιμα και μη προσβάσιμα σημεία της πόλης και έκαναν τις δικές τους προτάσεις. Εξίσου σημαντική τέλος, ήταν και η ψηφιακή διάσταση της κινητικότητας, αφού το οπτικό, το ηχητικό υλικό και οι παρατηρήσεις τις οποίες συγκέντρωσαν, αξιοποιήθηκαν από εφαρμογές πληροφορικής στις οποίες οι μαθητές έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία 3 χρόνια που διαρκεί αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Για την επιτυχία της διοργάνωσης συνέβαλλαν αποφασιστικά πρόσωπα και οργανισμοί της περιοχής μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την ουσιαστική συνεργασία τους, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Απόστολο Μουμτσάκη, την υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Φιλίππων Ελένη Αντωνάρα, την ολυμπιονίκη Ανθή Καραγιάννη και την προπονήτρια της Κατερίνα Δράκου, τον πρόεδρο Τάσο Βυζικίδη και τον προπονητή Γρηγόρη Αϊβαζίδη της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο, τον Ντίνο Διαλεκτόπουλο και την προπονήτριά του Στεφανία Καρακουλάκη στην ομάδα τένις με αμαξίδιο, τον Σταύρο Καμαρούδη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τη Δημωφέλεια, το σύλλογο γονέων του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, και το αρχαιολογικό μουσείο Θάσου.