(S)killing me Softly από το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας [φωτογραφίες]

32 μαθητές και 8 εκπαιδευτικούς από Νορβηγία, Πολωνία και Ισπανία φιλοξενήθηκαν από το σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) στα παιδιά και τους νέους, ενεργούς πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης

Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας συμμετέχει από τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής με τίτλο SMS: Skilling me Softly, θέμα του οποίου αποτελεί η ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) στα παιδιά και τους νέους, ενεργούς πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το σχολείο της Καβάλας είχε τη χαρά, από τις 02 έως και τις 06 Μαΐου, να φιλοξενήσει στην πόλη 8 εκπαιδευτικούς και 32 μαθητές από τα σχολεία των συνεργαζόμενων χωρών, δηλαδή της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Καβάλα, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις συνεργαζόμενες χώρες είχαν την ευκαιρία να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν εργασίες σχετικές με το θέμα του προγράμματος, να ανταλλάξουν απόψεις μέσα από έναν γόνιμο διάλογο και να επισκεφτούν τις ομορφιές της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα, 2 Μαΐου το καλωσόρισμα των εταίρων έγινε εκτός του σχολείου, στην καρδιά της πόλης όπου, μέσω δραστηριοτήτων που προωθούσαν διάφορες μορφές επικοινωνίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συνεργάστηκαν και παράλληλα περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης.

Η επόμενη μέρα περιείχε πλήθος εργασιών και δραστηριοτήτων στο χώρο του σχολείου, όπως περιηγήσεις, παρουσιάσεις TED, Debates, παρουσιάσεις Pecha Kucha κα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο εθελοντισμός πήρε τη σκυτάλη καθώς όλες οι ομάδες πραγματοποίησαν τον καθαρισμό της ακτής Καλαμίτσας.

Την Τετάρτη συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες στο σχολείο με εικαστικές δημιουργίες σχετικές με τα υπό συζήτηση θέματα, με ανταλλαγή απόψεων (debates) κα. Η μέρα ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική παρουσίαση έργων που δημιουργήθηκαν από τους μαθητές (στίχοι, μουσική, χορογραφία) με θέμα τις ήπιες δεξιότητες.

Την Πέμπτη όλες οι αποστολές επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο Φιλίππων καθώς και το βαπτιστήριο της Λυδίας και ενημερώθηκαν από τους Έλληνες μαθητές για την ιστορία και την πολιτιστική αξία των δύο αυτών χώρων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εβδομάδα φιλοξενίας έδωσαν το παρόν στην θερμή και ιδιαίτερα συγκινητική συνάντηση αποχαιρετισμού.

Η επόμενη ήταν η ημέρα των αναχωρήσεων όλων των αποστολών.

Η συνεργασία, η συνύπαρξη, η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και οπτικών πάνω σε διάφορα ζητήματα, αλλά και η δημιουργία νέων, διακρατικών σχέσεων φιλίας υπήρξε το μεγάλο κέρδος για όλους τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους.

Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Καβάλας για το πολύτιμο υλικό που έδωσε, το οποίο και δόθηκε στους φιλοξενούμενους του. Επίσης, ευχαριστεί ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών για τη ζεστή φιλοξενία τους, το ενδιαφέρον, τη ζεστασιά και την απεριόριστη αγάπη που έδειξαν στους φιλοξενούμενους. Τέλος, ευχαριστεί τους φούρνους «Φελλαχίδη» για την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος.