5ο Γυμνάσιο Καβάλας: Φιλίες και εμπειρίες με σχολεία από Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία [φωτογραφίες]

Μέσω του προγράμματος Erasmus, το σχολείο φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς αναπτύσσοντας δράσεις για την πορεία προς μια ισότιμη Ευρώπη

Η εβδομάδα 9-13 Μαΐου 2022 ήταν γεμάτη νέες φιλίες και εμπειρίες για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου Καβάλας.

Στις 9 Μαΐου2022 υποδέχθηκε αποστολές 4 μαθητών-τριών και 2-3 εκπαιδευτικών από τα σχολεία IES Maestro Padilla (Αλμερία-Ισπανία), Istituto Comprensivo B.Dovici (Μπιμπιένα-Ιταλία) Collège Beauséjour (Λα Τρινιτέ, Μαρτινίκα – Γαλλία) και γιόρτασαν μαζί την ημέρα της Ευρώπης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός» με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και βασική ομιλήτρια τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Δικηγόρο και Συγγραφέα Γεωργία Χιόνη.

Ακολούθησαν εκπαιδευτικές δράσεις στο χώρο του σχολείου και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Απόστολος Μουμτσάκης, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με εξαιρετικό ξεναγό τον φιλόλογο-ξεναγό Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου, στο Βαπτιστήριο της Λυδίας, στο σπήλαιο Αλιστράτης και στη Θάσο (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου).

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και τη φιλοξενία του πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας «Το Κάστρο» στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη. Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Για το θέμα μίλησε η ψυχολόγος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που λειτουργεί και στην πόλη μας ως μία εναλλακτική οικογένεια.

Η συνάντηση των 4 σχολείων-εταίρων στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση της φιλοξενίας στην πόλη της Καβάλας και στο 5ο Γυμνάσιο, δημιούργησε θερμές φιλικές σχέσεις και υπήρξε ουσιαστικά ωφέλιμη χάρη στην ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών στο θέμα του σεβασμού και της ισότητας των φύλων.