«Πούλι μ’, η πείνα σκύλ’ υιός έν»: Αφιέρωμα στον Πόντο από τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας

Ξύπνησαν όμορφες μνήμες από δύσκολες εποχές: Μαθήτριες του σχολείου κατέγραψαν ανέκδοτες μαρτυρίες προσφύγων από τον Πόντο και τις αποτύπωσαν σε μια εφημερίδα

Μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας δημιούργησαν, με την καθοδήγηση του κ. Σταύρου Σταυράκη, σχολική εφημερίδα-αφιέρωμα στον Πόντο με τίτλο: «Πούλι μ΄, η πείνα σκύλ΄ υιός έν», η οποία εκδόθηκε και διατίθεται στο αναγνωστικό κοινό. Οι ανέκδοτες μαρτυρίες προσφύγων από τον Πόντο που κατέγραψαν οι μαθήτριες των τμημάτων Β2 και Β3 Νίκη Παπαζήση, Μαρία Σωτηρέλη, Μαρία Χάσπαρη, Ειρήνη Καραγκιαούρη και Νεφέλη Βάσσιου είναι εξαιρετικές και πολύ συγκινητικές!

Οι μαθήτριες και ο εκπαιδευτικός που εργάστηκαν είδαν τις ομοιότητες που βιώνουν οι σημερινοί πρόσφυγες συγκριτικά με αυτά που έζησαν οι παππούδες τους, καθώς και με αυτά που βίωσαν οι άνθρωποι και οι συγγενείς αυτών που τους εξιστόρησαν γεγονότα και ευχαριστούν θερμά όσους ξεδίπλωσαν τα φυλλοκάρδια τους και ξύπνησαν μνήμες από άλλες εποχές όμορφες, αλλά ταυτόχρονα δύσκολες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όλοι οι συμμετέχοντες κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη για να μπορέσει κάποιος να συνεχίσει να ζει.

Απόσπασμα από μία από τις ως τώρα ανέκδοτες ιστορίες της σχολικής εφημερίδας

Πέρασε εξάλλου και στην ιστορία ο Φάτσαλης που έτρωγε φασολάδα κι έβγαινε μετά με μια οδοντογλυφίδα στο στόμα να δείξει ότι έφαγε κρέας ή το γιαούρτι που έφτιαχναν στο «γεϊλέ» από βουβαλίσιο γάλα το οποίο ήταν τόσο παχύ, άρα εξαιρετικής ποιότητας κατά την άποψή τους, που μπορούσες να το κόψεις με το μαχαίρι ή ακόμη χειρότερα να…. περπατήσεις πάνω του. Και όπως το γιαούρτι του έτσι και τo «γεϊλέ» μετατρέπονταν σ’ έναν τόπο μυθικό, σχεδόν παραδεισένιο. […] Ο τόπος παραθερισμού στις εξοχές του Πόντου, στην πραγματικότητα ήταν κάτι περισσότερο, ήταν η πιο γλυκιά τους ανάμνηση από την πατρίδα που άφησαν πίσω και ζωντάνευε καθημερινά στα λόγια τους με το «έκιτι τέι γεϊλέ».

Η εφημερίδα του 7ου Γυμνασίου σε ηλεκτρονική μορφή βρίσκεται στην σχολική ιστοσελίδα εδώ, ενώ μπορεί να την προμηθευτεί όποιος επιθυμεί και σε έντυπη μορφή.

Η μαθητική δημιουργία πήρε μέρος στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να εύχονται ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.