Ενθουσιασμένοι οι καλεσμένοι του Γυμνασίου Κεραμωτής από τα τοπικά εδέσματα

Το σχολείο φιλοξένησε την 6η και τελευταία συνάντηση του προγράμματος Erasmus “Social Health” με μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Ρουμανίας, Πολωνίας, Ιταλίας, Τουρκίας και Ισπανίας

Την εβδομάδα από 09 έως 13/05/2022 υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Κεραμωτής η 6η και τελευταία κινητικότητα του Ευρωπαϊκού project ανταλλαγής καλών πρακτικών Erasmus+ KA229, με γενικό τίτλο «Healthy Bodies! Healthy Minds!» και με θέμα συνάντησης:  “Social Health” – πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το σχολικό έτος 2019-2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η εκπαιδευτική μονάδα της Κεραμωτής υποδέχθηκε συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολεία της Ρουμανίας (“Colegiul National de Informatica Spiru Haret” – Suceava), Πολωνίας (“Szkola Podstawowa w Zespole Szkol w Skolyszynie” – Skołyszyn), Ιταλίας (“ITE P. Savi” –Viterbo), Τουρκίας (“Karaman Lisesi” – Karaman) και Ισπανίας (“Colegio Los Olivos” – Malaga), εκπληρώνοντας με επιτυχία τους στόχους της συνάντησης.

Στόχοι του προγράμματος που τέθηκαν εξ αρχής:

  1. Προσέγγιση και Ευαισθητοποίηση των έξι διαστάσεων της υγείας των μαθητών: σωματική, ψυχική, κοινωνική,  πνευματική,  συναισθηματική  και  περιβαλλοντική.
  2. Τόνωση της επίδοσης των μαθητών, με βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, προβάλλοντας συγχρόνως υγιεινούς τρόπους ζωής με διεπιστημονική προσέγγιση.
  3. Διατήρηση της υγείας των παιδιών και της αρμονικής ανάπτυξής τους θέτοντάς  το  ως  βασική προϋπόθεση για μια αποτελεσματική εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τον προβληματισμό, την δημιουργικότητα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη.

4.Ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με χαρακτηριστικά, περιβάλλον και  συνθήκες ζωής των μαθητών, παράμετροι οι οποίοι  συνδέονται άμεσα με την μαθησιακή διαδικασία.

  1. Ενεργοποίηση δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης των μαθητών ώστε να καταστούν ικανοί να χρησιμοποιούν κατάλληλες στρατηγικές μάθησης.
  2. Συστηματική ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των μαθητών/-τριών στη διαδικασία της μάθησης μέσω μεθόδων ενίσχυσης της πνευματικής υγείας.
  3. Βελτίωση ψηφιακών και γλωσσικών ικανοτήτων
  4. Συνείδηση της Ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης
  5. Ενθάρρυνση για μελλοντική συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα Erasmus Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Νέστου, η Κοινότητα Κεραμωτής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων, η τοπική κοινωνία, οι γονείς και οι μαθητές του Σχολείου συνεργάστηκαν αρμονικά και αποτελεσματικά για την πλήρη και επιτυχή υλοποίηση της προγράμματος

Οι συμμετέχοντες εκτός από το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Λιμένα Θάσου (Μουσείο, Αρχαία Αγορά, Αρχαίο Θέατρο και Παλιό Λιμάνι), την τοποθεσία Τοξότες (μονοπάτι ποταμού Νέστου), το Πόρτο Λάγος (Άγιος Νικόλαος), την πόλη της Ξάνθης (φολκλορικό μουσείο και  παλιά πόλη), τους Φιλίππους (Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός  Χώρος, την Λυδία (Βαπτιστήριο), το Ιμαρέτ και το σπίτι του Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα και τέλος το παλιό κάστρο της πόλης.

Να σημειώσουμε τέλος πως οι καλεσμένοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι δοκιμάζοντας τοπικά εδέσματα και γλυκά (αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας και ευγενικής χορηγίας των γονέων και μαθητών του σχολείου).