Αναφορές για εγκλωβισμένους Σύρους στον Έβρο. Άκαρπες οι έρευνες λέει η Αστυνομία [βίντεο]

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για περίπου 100 εγκλωβισμένους σε νησίδα του Έβρου στο Διδυμότειχο, κοντά στο χωριό Πύθιο-«Πραγματοποιούνται έρευνες με αρνητικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα» αναφέρει η Αστυνομία

Περίπου 94 Σύροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου στο Διδυμότειχο, κοντά στο χωριό Πύθιο, από την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του efsyn.gr, ενώ έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και γάλα για τα μωρά.

Σε κοινό μήνυμα οι πρόσφυγες ζητούν τη βοήθεια των Αρχών και του κόσμου και κυρίως να τους στείλουν φαγητό, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ αναφέρουν ότι τους έφεραν διακινητές από την Τουρκία.

«Από τα 30 παιδιά που έχουμε, 10 μόνο είναι καλά. Μέχρι αύριο θα πεθάνουν χωρίς νερό και φαΐ. Κανείς δε μας ακούει, ούτε κομάντος ούτε Ηνωμένα Έθνη ούτε κανένας. Ζητάμε βοήθεια. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ χωρίς νερό και φαΐ. Η κόρη μου είναι 6 μηνών, της δίνω νερό από το ποτάμι για να σταματήσει το κλάμα. Τρώμε το χώμα και τα φύλλα των δέντρων. Σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε όσο γρήγορα γίνεται γιατί θα πεθάνουν τα παιδιά», αναφέρουν οι πρόσφυγες στο βίντεο το οποίο εξασφάλισε το efsyn.gr.

«Είμαστε Σύροι, μας φέρανε οι διακινητές στην ελληνική πλευρά, βρισκόμαστε σε νησίδα, μαζί μας μικρά παιδιά, γυναίκες, άρρωστοι και ανάπηροι. Δεν έχουμε ούτε νερό ούτε φαΐ ούτε πάμπερς. Υπάρχουν και πολλοί τραυματισμένοι. Ζητάμε την υποστήριξή σας, ζητάμε, σας παρακαλώ, να μας σώσετε. Κοιτάξτε το κορίτσι πρήστηκε το μάτι του… Κοιτάξτε τα παιδιά, έχουν αρρωστήσει όλοι. Κοιτάξτε, βρέχει πάνω μας και κάτω από εμάς είναι λάσπη. Σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε, είμαστε εδώ περίπου δέκα μέρες», αναφέρεται στο βίντεο του efsyn.gr.

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό τους

Η Εισαγγελία Ορεστιάδας έχει διατάξει από την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 τις Αρχές να προχωρήσουν σε κατεπείγουσα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, το ίδιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που έκανε δεκτή μέσα σε λίγες ώρες την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι πρόσφυγες μέσω των οργανώσεων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360.

Ωστόσο με ανακοίνωσή της Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκαθαρίζει ότι ήδη πραγματοποιούνται έρευνες, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για τους εγκλωβισμένους μετανάστες.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων, που σύμφωνα με αναφορές φέρονται να βρίσκονται σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου πλησίον της περιοχής Πυθίου Διδυμοτείχου, με αρνητικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν και κάθε νεότερη εξέλιξη θα γνωστοποιηθεί.