Το Βουλγαρικό Σχολείο Καβάλας στο Γκότσε Ντέλτσεφ για την εορτή των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου [φωτογραφίες]

Στις εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή της Βουλγαρίας ο Δήμος Καβάλας εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας, Απόστολο Μουμτσάκη

Τo Βουλγαρικό Σχολείο Καβάλας συμμετείχε με ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό στις εκδηλώσεις για την σημαντική εθνική γιορτή της Βουλγαρίας, κατά την οποία τιμάται η μνήμη των Κύριλλου και Μεθόδιου την Τρίτη 24 Μαΐου.

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος εορτάζονται με μεγάλη επισημότητα στη Βουλγαρία, καθώς έφτιαξαν το βουλγαρικό αλφάβητο και η ημέρα της γιορτής τους (24 Μαΐου, με το παλιό ημερολόγιο), είναι αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα.

Στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ την οποία συνδέουν στενοί δεσμοί με την πόλη της Καβάλας, καθώς είναι αδελφοποιημένοι Δήμοι, βρέθηκαν στελέχη του Βουλγαρικού Σχολείου Καβάλας, αλλά και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου, Απόστολος Μουμτσάκης, ως εκπρόσωπος του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε παρέλαση των μαθητών από όλα τα σχολεία αλλά και βραβεύσεις μαθητών.

Ο Δήμαρχος της Γκότσε Ντέλτσεφ, Βλαντιμίρ Μόσκωφ δήλωσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «24 Μαΐου… Όλη η Βουλγαρία τιμά τα άγια αδέρφια Κύριλλο και Μεθόδιο για τον λόγο ότι δημιούργησαν το βουλγαρικό αλφάβητο και δήλωσαν την έναρξη και την αρχή του του πολιτισμού. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Βουλγαρία, για τον βουλγαρικό λαό, όλοι μας και μαθητές βγαίνουν έξω να γιορτάσουν να παρελάσουν. Το ίδιο διαπιστώσατε και εσείς την πανηγυρική ατμόσφαιρα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ωστόσο που η Καβάλα σήμερα βρίσκεται κοντά μας και ιδιαίτερα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις της Γκότσε Ντέλτσεφ και της Καβάλας είναι μακροχρόνιες και δυνατές. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την στενή συνεργασία και να δημιουργήσουμε ακόμη πιο ισχυρές σχέσεις στο μέλλον σε πολλαπλά επίπεδα που αφορούν και την ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Βουλγαρίας».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μουμτσάκης δήλωσε: «Γνωρίζω ότι η 24η Μαΐου είναι μια μεγάλη ημέρα για τους Βούλγαρους γιατί η γιορτή των αγίων αδερφών Κύριλλου και Μεθόδιου σχετίζεται με δύο ανθρώπους, οι οποίοι άνοιξαν πνευματικούς ορίζοντες και χάραξαν το δρόμο της πολιτιστικής και λογοτεχνικής ανάπτυξης της χώρας σας. Ευχαριστώ που μας προσκαλέσατε σ’ αυτήν την μεγάλη γιορτή των γραμμάτων. Ως δάσκαλος και ως πολιτικός, πιστεύω ότι η ανάπτυξη των λαών βασίζεται τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά τους, όσο και στον πολιτισμό που παράγουν καθημερινά. Θέλω να σας τονίσω ότι ενδιαφέρομαι για την πολιτιστική ανάπτυξη του βουλγαρικού λαού όσο και του ελληνικού, διότι ως γείτονες μόνο μέσω του πολιτισμού μπορούμε μαζί να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Επίσης, ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος μας φέρνουν πιο κοντά, αφού το κυριλλικό αλφάβητο έχει μεγάλη συγγενική σχέση με το ελληνικό. Κι όλοι ξέρουμε ότι ο γραπτός λόγος είναι αυτός που μαρτυρεί την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε λαού».

Ταυτοχρόνως η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου του Γκότσε Ντέλτσεφ δήλωσε: «Θέλω να πω ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη σήμερα που συνεργαζόμαστε μαζί για αυτή τη λαμπερή γιορτή. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι άνθρωποι της παιδείας είμαστε μία κοινωνία στην οποία με κοινές προσπάθειες έχουμε τον ίδιο στόχο. Ο γενικός μας στόχος ως εκπαιδευτικοί και ως διευθυντές είναι να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και να κρατήσουν το βουλγαρικό πνεύμα. Στόχος μας οι παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμα της χώρας μας να κρατήσουν και να περάσουν στις επόμενες γενιές. Και φυσικά ευχαριστώ και τη Διευθύντρια του Βουλγαρικού Σχολείου της Καβάλας, την κ. Κολέβα και υποσχόμαστε ακόμη πιο πολλές δράσεις και μία καλύτερη και πιο δυνατή συνεργασία».

Ενώ τέλος η Διευθύντρια του Βουλγαρικού Σχολείου Καβάλας, Στάνκα Κολέβα τόνισε στα ΜΜΕ: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς η παρουσία μας στην μεγάλη γιορτή της Παιδείας για την Βουλγαρία. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο της Γκότσε Ντέλτσεφ αλλά και τον Αντιδήμαρχο Καβάλας για την πρόσκληση. Και φυσικά είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι κοντά σε φίλους και συναδέλφους. Η διευθύντρια, Σβέντακα Πετριτσκόβα στηρίζει όλα τα παιδιά της Βουλγαρίας που μεγαλώνουν στην Καβάλα και φυσικά πόσο δύσκολο είναι ένα μικρό παιδί να διδάσκεται και δύο γλώσσες ταυτόχρονα, τη βουλγαρική και την ελληνική. Έχουμε συζητήσει λοιπόν για μία στενή και δυνατή συνεργασία για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την νέα γενιά! Θέλω να προσθέσω ότι σήμερα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Βουλγαρίας και είχαμε τη δυνατότητα να φέρουμε μαζί μας και κάποιους μαθητές μας για να δουν από κοντά πως γιορτάζεται αυτή η σημαντική γιορτή για όλους τους Βούλγαρους πολίτες καθώς ο κορονοϊός δυστυχώς μας στέρησε αυτήν την ευκαιρία τα προηγούμενα χρόνια. Υποσχόμαστε λοιπόν με την Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Γκότσε Ντέλτσεφ ότι θα ακολουθήσουν δράσεις όπως ανταλλαγές μαθητών και φυσικά να ενισχυθεί ακόμη πιο ισχυρά το κοινό μας έργο».

Το Βουλγαρικό Σχολείο Καβάλας ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο της Γκότσε Ντέλτσεφ, Βλαντιμί Μοσκώβ για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια στη βουλγαρική κοινότητα της Καβάλας και την πολύτιμη βοήθειά του στη δημιουργία του Βουλγαρικού Σχολείου της Καβάλας, τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη για την πολύτιμη συνεργασία του σε θέματα που αφορούν το Βουλγαρικό Σχολείο της Καβάλας και την στήριξη του στην νέα γενιά και τον αντιδήμαρχο Καβάλας, Απόστολο Μουμτσάκη για την παρουσία του και τη στενή συνεργασία με το Σχολείο, καθώς και τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Μάκη Χαραλαμπίδη για την παρουσία του στην εκδήλωση και τη στήριξή του.