Θόδωρος Μουριάδης: Η Πόλις εάλω, όμως η ελπίδα δεν έσβησε

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν και δεν δέχθηκαν να σκύψουν το κεφάλι, προτρέπει ο Δήμαρχος Καβάλας με την ευκαιρία της επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453. Ο Θόδωρος Μουριάδης τονίζει ότι όταν αντιστέκεσαι, ανεξάρτητα από το πόσο δυνατός και μεγάλος είναι ο αντίπαλος σου, μπορεί πρόσκαιρα να ηττηθείς ωστόσο πολλές φορές στο μέλλον δικαιώνεσαι!

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας αναφέρει σχετικά:

«Αποφράδα μέρα η 29η Μαΐου 1453.

Πέρασαν περισσότεροι από 5,5 αιώνες, που γράφτηκε άλλο ένα ηρωικό ΟΧΙ στην Ιστορία.

Μια Ιστορία που καταμαρτυρεί πως όταν αντιστέκεσαι, άσχετα με το μέγεθος του εχθρού σου, μπορεί πρόσκαιρα να ηττηθείς, όμως η ρόδα του χρόνου, πολλές φορές, σε δικαιώνει στο μέλλον.

Φτάνει να μην παραδίδεσαι.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος διαμήνυσε τότε στον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή αυτό που έκανε αθάνατη τη μνήμη του: «Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της• γιατί όλοι, με μια ψυχή, προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας».

Η Πόλις εάλω. Στο τέλος κι η Τραπεζούντα.

Όμως η ελπίδα δεν έσβησε.

Πέρασαν 400 χρόνια κι ήρθε ο Ρήγας να θυμίσει ότι «κάλλιο ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή».

Κι ήρθε η Επανάσταση του 1821, ήρθε η αρχή της απελευθέρωσης και της αναγέννησης του νέου ελληνικού κράτους.

Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα τούτη τη μέρα κι ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν και δεν δέχθηκαν να σκύψουν το κεφάλι».