5ο ΓΕΛ Καβάλας: Ταξίδι στην Εσθονία για την ανακύκλωση [φωτογραφίες]

Τρεις καθηγήτριες και πέντε μαθητές του σχολείου βρέθηκαν στην πόλη Λίχουνα της Εσθονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο «Art of recycling Future for Environment»

Στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με τίτλο «Art of recycling Future for Environment», τρεις καθηγήτριες και πέντε μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας  ταξίδεψαν στην Εσθονία από 15 έως 20 Μαΐου 2022.

Ήταν η τρίτη συνάντηση από την έναρξη του προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται ως εταίροι πέντε σχολεία από τέσσερις χώρες: της Ελλάδας (1), της Κροατίας (1), της Εσθονίας (1) και της Τουρκίας (2). Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και  εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες.

Οι Εσθονοί εταίροι στο σχολείο τους, στην πόλη Λίχουλα, επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία στους μαθητές και στους καθηγητές. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες της περιοχής οι οποίες αγκάλιασαν με αγάπη τους φιλοξενούμενους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στέρεες φιλίες, βασισμένες στην ειλικρίνεια και την αλληλοεκτίμηση.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των αποστολών από τη διευθύντρια και το προσωπικό του σχολείου και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του. Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους εταίρους τη χώρα, την πόλη και το σχολείο τους και να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες που περιελάμβαναν την παρακολούθηση ταινίας με θέμα την ανακύκλωση των ρούχων και τη δημιουργία ενός πόστερ σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών στη χώρα τους, ενώ συμμετείχαν στη δημιουργία σχολικού κήπου και παιχνιδιών εξωτερικού χώρου με ανακυκλώσιμα υλικά. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα του εσθονικού σχολικού ωρολογίου προγράμματος και να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές του σχολείου.

Από την άλλη μεριά οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, να ανταλλάξουν απόψεις με τους συναδέλφους τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για την επιτυχή διεκπεραίωση του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της χώρας Ταλλίν και ξεναγήθηκαν στην πανέμορφη παλιά πόλη η οποία είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Συνάμα ήρθαν σε επαφή με τη φύση της χώρας επισκεπτόμενοι το Εθνικό Πάρκο Matsalu και γνώρισαν τη διαφορετικότητα και την ομορφιά του εσθονικού τοπίου.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος και μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε  η τελετή λήξης που περιελάμβανε ανταλλαγή δώρων και  απονομή Πιστοποιητικών συμμετοχής στο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Στις 20-05-2022 η αποστολή του 5ου ΓΕΛ Καβάλας επέστρεψε στην Καβάλα, γεμάτη γόνιμες και δημιουργικές ιδέες. Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και να αναπτύξουν στενές σχέσεις με ανθρώπους διαφορετικής κοσμοαντίληψης και νοοτροπίας.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κροατία τον ερχόμενο Οκτώβριο όπου οι εταίροι θα έχουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν και να πραγματώσουν την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.