24ο ΔΣ Καβάλας: Πρόσφερε την Ελληνική φιλοξενία στους 17 εκπαιδευτικούς και τους 23 μαθητές από 5 χώρες

Οι επισκέπτες του σχολείου βρέθηκαν στην Καβάλα, για 6 ημέρες, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με θέμα την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου

Μετά από έξι ημέρες παραμονής στην πόλη της Καβάλας, αποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής 27 Μαΐου 2022, οι δεκαεπτά εκπαιδευτικοί και είκοσι τρεις μαθητές από τα κράτη της  Ιταλίας, Κροατίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας, οι οποίοι  προσκλήθηκαν από το 24ο Δ.Σ Καβάλας, στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+, που υλοποιεί το σχολείο. Η επίσκεψή τους αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή για το σχολείο υποδοχής της πόλης μας, καθώς σύσσωμη η σχολική κοινότητα εργάστηκε για να προσφέρει στους εταίρους των πέντε χωρών την καλύτερη δυνατόν φιλοξενία.

Σύμφωνα με ένα καλά δομημένο πρόγραμμα υποδοχής, εκπαίδευσης και φιλοξενίας, εκπαιδευτικοί και μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών  είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά Trainings, σε μουσικά, αθλητικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, με θέμα την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη μας, με οργανωμένη ξενάγηση στα αξιοθέατα και τους χώρους ιστορικού ή και τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου πραγματοποιήθηκε θεατρικό δρώμενο με συμμετέχοντες είκοσι επτά μαθητές και από τις έξι συνεργαζόμενες χώρες, με στόχο την προώθηση της ειρήνης. Επίσης, απόλαυσαν τις υπέροχες παραλίες μας, τις ταβέρνες και τα αυθόρμητα γλέντια, με πολλή μουσική και χορό.

Τέλος, καθημερινά οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, απολαμβάνοντας πρωινά και μεσημεριανά γεύματα μέσα στο σχολείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όλα προσφορά των γονέων των μαθητών, οι οποίοι με αφθονία  παραδοσιακών πιάτων, μαγειρεμένων με μαεστρία, κατάφεραν να  τους μαγέψουν γευστικά και να προβάλλουν την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας, η οποία μας χαρακτηρίζει σα λαό.

Χάρη στην ευκαιρία που προσφέρουν τα προγράμματα Erasmus+ για εκπαίδευση, γνωριμία με ξένους τόπους και πολιτισμούς, οι φιλοξενούμενοι του 24ου ΔΣ, απόλαυσαν την παραμονή τους στη πόλη της Καβάλας  και αποχώρησαν με αίσθημα ικανοποίησης, πλήρεις από εμπειρίες και γνώσεις. Αλλά και στην σχολική κοινότητα έμεινε ο γλυκός απόηχος μιας ζεστής  φιλοξενίας, η εμπειρία της επαφής  και η διαπίστωση πως, αν και ζούμε σε εποχές δύσκολες, οι οποίες μας οδήγησαν στην αποξένωση, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, προσεγγίζοντας ο ένας τον άλλον με ενδιαφέρον και αγάπη.