Γιάννης Βύζικας: Αλήθεια, τι συμβαίνει με τις ρωγμές στο Φρούριο της Καβάλας; [φωτογραφίες]

Παρατηρήσεις, προβληματισμοί και προτάσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας για την κατάσταση του καταλύματος της φρουράς στο εμβληματικό μνημείο της πόλης

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται -όπως ο ίδιος επισημαίνει- το κτίριο του καταλύματος της φρουράς στο Φρούριο της Καβάλας εκφράζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, Γιάννης Βύζικας, παραθέτοντας φωτογραφίες με ρωγμές στον εξωτερικό τοίχο του κτίσματος, ενώ παράλληλα καταθέτει τις προτάσεις του για το πώς μπορούν να αποκατασταθούν οι ρωγμές και οι λοιπές φθορές «χωρίς να πρέπει να περιμένουμε να ενταχθεί το κατάλυμα σε έργο αποκατάστασης».

Οι επισημάνσεις του Γιάννη Βύζικα

Σε μια από τις επισκέψεις μου το καλοκαίρι του 2019 στο φρούριο (κάστρο) διαπίστωσα ότι το κατάλυμα φρουράς ήταν κλειστό για τους επισκέπτες. Υπέθεσα ότι θα γίνεται κάποια συντήρηση. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου διαπίστωσα ότι ο ίδιος χώρος ήταν και πάλι κλειστός. Κοιτώ από το σπασμένο τζάμι του παραθύρου του καταλύματος, καθώς η πόρτα εξακολουθεί να είναι κλειδωμένη και έκπληκτος διαπιστώνω ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε αποθήκη και φυσικά είναι ακόμη μη επισκέψιμος. Αλήθεια, τι συμβαίνει; Άραγε η κάθετη ρωγμή στη βάση του καταλύματος (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) δημιουργεί πρόβλημα στη στατικότητα του καταλύματος; Το κάστρο, ως γνωστόν, έχει συντηρηθεί πρόσφατα και οποιοδήποτε πρόβλημα και αν υπήρχε, έπρεπε ήδη να έχει αποκατασταθεί.

Ρωγμές βρίσκουμε και σε άλλα σημεία του καταλύματος, οπτικά λιγότερο επικίνδυνες όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε να ενταχθεί το κατάλυμα σε έργο αποκατάστασης, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέρος των χρημάτων που εισπράττουμε από τα εισιτήρια εισόδου στο κάστρο για έργα συντήρησης, ξεκινώντας από το απλό της αντικατάστασης του σπασμένου τζαμιού.