Δήμος Καβάλας: Πόσο ασφαλείς είναι οι παραλίες; Η απάντηση με αριθμούς

Πύργοι, σκάφη, τζετ σκι, ναυγαγοσώστες και επόπτες λαμβάνουν τις θέσεις τους στις 7 παραλίες του Δήμου Καβάλας-Ποιες είναι αυτές και το κόστος της ναυαγοσωστικής τους κάλυψης

Το καλοκαίρι ήρθε και οι παραλίες οργανώνονται. Έχουν ήδη τοποθετηθεί οι ομπρέλες, όμως τι γίνεται με την ασφάλεια των λουομένων, ήτοι με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Δήμου Καβάλας; Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Προμούσας δίνει την απάντηση με αριθμούς, μιλώντας στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ.

«Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από το Τμήμα Καθαριότητας και Πρασίνου. Επίσης, είμαστε απόλυτα έτοιμοι σε ό,τι αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε πολλές πλαζ και ξεκινά η κάλυψη αυτή από τη Δευτέρα. Φέτος προστέθηκαν άλλες 3 παραλίες ως πολυσύχναστες. Οι παραλίες που έχουμε την κάλυψη είναι το Περιγιάλι, η Ραψάνη, οι Γλάστρες, το Κίκαμπου και ο Ναυαγός και δύο παραλίες του Παληού κοντά στην εκκλησία.

»Συνολικά έχουμε 7 πύργους, 7 σκάφη, ένα ταχύπλοο και ένα τζετ σκι. Το κόστος των αγορών όλων αυτών είναι 113.000 ευρώ. Θα έχουμε 11 ναυαγοσώστες και 3 επόπτες. Το δε κόστος των υπηρεσιών είναι 160.000 ευρώ. Γενικά ο εξοπλισμός ξεπερνά κατά πολύ τις 200.000 ευρώ. Η Καβάλα έχει τον καλύτερο εξοπλισμό σε όλη την Ελλάδα, για να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας.

»Είναι ένα τεράστιο κόστος και θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να βοηθήσει οικονομικά τους Δήμους. Φέτος είχαμε μια χρηματοδότηση της τάξης των 47.000 ευρώ. Με την αύξηση των τιμών κινδυνεύουν, όμως, οι Δήμοι να εξαντληθούν οικονομικά, όμως είναι υποχρέωση του Δήμου να προστατεύει όλους τους δημότες του από κάθε κίνδυνο. Θα πρέπει να πω πως δεν υπάρχουν πολλές ναυαγοσωστικές εταιρίες για να καλύψουν τις ακτογραμμές, ενώ δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός που να είναι καλός. Υπάρχουν Δήμοι στην Ελλάδα που δήλωσαν ανέτοιμοι να αντεπεξέλθουν σε όλη την διαδικασία, λόγω οικονομικών. Εμείς όμως θα είμαστε πανέτοιμοι από  Δευτέρα. Το κράτος ζητάει την ασφάλεια των πολιτών, όμως δε βοηθάει οικονομικά», αναφέρει ο κ. Προμούσας.

Ο προσφεύγων που δεν κατέθεσε προσφορά και ο «πολιτικός πολιτισμός»

Υπάρχουν όμως και κάποιες προσφυγές για την επιλογή αυτών των εταιριών, είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. «Κάποιοι άνθρωποι βάζουν ως πρώτιστο το πολιτικό όφελος, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν για τον Δήμο. Είναι η δεύτερη χρονιά που ένας επαγγελματίας κάνει προσφυγή  προς τον Δήμο και ζητά παράταση χρόνου, χωρίς, όμως, να καταθέσει προσφορά.

»Οι ισχυρισμοί του όμως ήταν ανυπόστατοι και ο Δήμος δικαιώθηκε. Τώρα που έκλεισε ο διαγωνισμός μάθαμε πως έχουμε προσφυγή προς την ΑΕΠ (Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών) από τον ίδιο επαγγελματία που δεν κατέθεσε όμως πάλι προσφορά. Το σημαντικό είναι πως προσπάθησε κάποιος να δημιουργήσει πρόβλημα στον Δήμο. Αυτός ο επαγγελματίας ήταν όμως συνεργάτης τα προηγούμενα χρόνια αρχηγού παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Μετά από αυτό, αφήνω την κρίση στον κόσμο.

»Όλα αυτά τα περιστατικά πληθαίνουν, όσο φτάνουμε στον χρόνο της κάλπης. Αυτά που συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν συμβεί ποτέ. Τόσος λαϊκισμός, τόσος παλαιοκομματισμός που υπάρχει, μας πάει δυστυχώς πολλά χρόνια πίσω. Όμως ο κόσμος έχει πάει πολλά χρόνια μπροστά και βλέπει πιο είναι το σωστό και πως κάποιοι προσεγγίζουν την πολιτική. Όλοι θα κριθούμε όταν έρθουν οι εκλογές. Δυστυχώς δεν υπάρχει ο πολιτικός πολιτισμός, ώστε να βάλουμε ως πρώτιστο αγαθό το συμφέρον του Δήμου μας και όχι το πολιτικό μας όφελος», αναφέρει ο κ. Προμούσας.