Φρούριο Καβάλας: «Έπεσε» τμήμα του κτιρίου καταλύματος της φρουράς

Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί για την κατάσταση του κτίσματος πριν από περίπου ένα μήνα, όταν είχαν εμφανιστεί ρωγμές, επιβεβαιώθηκαν

Οι φόβοι που είχε εκφράσει πριν από περίπου ένα μήνα ο Γιάννης Βύζικας για την κατάσταση του καταλύματος της φρουράς στο Φρούριο της Καβάλας, επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 22/6. Ένα μεγάλο τμήμα του εξωτερικού τοίχου του κτίσματος, περίπου 4 μέτρων κατέρρευσε, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις περί προβλημάτων του κτίσματος στο οποίο είχαν παρουσιαστεί ρωγμές οι οποίες είχαν επισημανθεί.

Η επισήμανση του Γιάννη Βύζικα

Η επισήμανση του πρόεδρου του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αναπαράχθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρει:
«Σε μια από τις επισκέψεις μου το καλοκαίρι του 2019 στο φρούριο (κάστρο) διαπίστωσα ότι το κατάλυμα φρουράς ήταν κλειστό για τους επισκέπτες. Υπέθεσα ότι θα γίνεται κάποια συντήρηση. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου διαπίστωσα ότι ο ίδιος χώρος ήταν και πάλι κλειστός. Κοιτώ από το σπασμένο τζάμι του παραθύρου του καταλύματος, καθώς η πόρτα εξακολουθεί να είναι κλειδωμένη και έκπληκτος διαπιστώνω ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε αποθήκη και φυσικά είναι ακόμη μη επισκέψιμος. Αλήθεια, τι συμβαίνει; Άραγε η κάθετη ρωγμή στη βάση του καταλύματος (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) δημιουργεί πρόβλημα στη στατικότητα του καταλύματος; Το κάστρο, ως γνωστόν, έχει συντηρηθεί πρόσφατα και οποιοδήποτε πρόβλημα και αν υπήρχε, έπρεπε ήδη να έχει αποκατασταθεί.

Ρωγμές βρίσκουμε και σε άλλα σημεία του καταλύματος, οπτικά λιγότερο επικίνδυνες όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε να ενταχθεί το κατάλυμα σε έργο αποκατάστασης, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέρος των χρημάτων που εισπράττουμε από τα εισιτήρια εισόδου στο κάστρο για έργα συντήρησης, ξεκινώντας από το απλό της αντικατάστασης του σπασμένου τζαμιού».