Καβάλα: Ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου ΑΜ-Θ [φωτογραφίες]

Το Συνέδριο πραγματοποιείται με ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών-Ποια θέματα πραγματεύεται

Ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2022 οι εργασίες του 4ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου ΑΜ-Θ στο ξενοδοχείο Lucy στην Καβάλα, με ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών.

Τα κυριότερα θέματα του διήμερου συνεδρίου (25-26/6/2022) αφορούν:

  • στις προκλήσεις και τις προοπτικές του ελληνικού φαρμακείου
  • τον νέο τρόπο υποβολής και εκκαθάρισης συνταγών
  • τις συμπράξεις φαρμακείων και τις πρόσφατες ευρωπαϊκές προοπτικές και προκλήσεις στον χώρο του φαρμακείου
  • ο ρόλος του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την μετά-Covid εποχή
  • ο συμβουλευτικός ρόλος του φαρμακοποιού στον χειρισμό συχνών παθολογικών καταστάσεων του πεπτικού συστήματος
  • τα διατροφικά κενά στην καθημερινότητα των παιδιών και πώς μπορούν αυτά να καλυφθούν

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του εν λόγω Συνεδρίου παρακολούθησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος του φαρμακοποιού στη κοινωνία είναι από τους πλέον σημαντικούς, δεδομένου ότι το σπουδαιότερο αγαθό μας, η Υγεία μας, βρίσκεται και στα δικά σας χέρια. Πέρα από τη σωστή εκτέλεση ιατρικών συνταγών, δεν είναι λίγες οι φορές που καλείστε να υπερβείτε τα εσκαμμένα, διότι τα νοσοκομεία και τα ιατρεία τυχαίνει να είναι μακριά και ο κοντινότερος φαρμακοποιός της γειτονιάς και του χωριού δίνει τις πρώτες βοήθειες και συχνά προσφέρει υπηρεσίες παθολόγου, εντατικολόγου, χειρουργού ή νοσοκόμου. Άλλωστε, η επαφή μας μαζί σας είναι συχνότερη από ό,τι με τους γιατρούς και γι’ αυτό οι συμβουλές σας μάς είναι χρήσιμες και απαραίτητες».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, οι βουλευτές με τη ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, ο περιφερειακός σύμβουλος, Αρχέλαος Γρανάς και ο Ειδικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου, Δημήτρης Θεοδωρίδης.

Ο ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς, αναφέρθηκε στη φαρμακευτική ιστορία της Καβάλας, καθώς και στην ιστορική διαδρομή της πόλης μέσα στον χρόνο.