Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε Καβάλα και Θάσο συνελήφθη στην Τουρκία ως… κατάσκοπος της ΕΥΠ

Ο συλληφθείς έχει εργοστάσιο με μάρμαρα στην Καβάλα και λατομεία στην Θάσο, ενώ τον τελευταίο καιρό ασχολείται με εμπόριο χαλιών

Ανησυχία έχει στους συγγενείς του έχει προκαλέσει η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα από τη ΜΙΤ στην Τουρκία ως «κατασκόπου» και η κράτησή του στις τουρκικές φυλακές. Ο συλληφθείς έχει εργοστάσιο με μάρμαρα στην Καβάλα και λατομεία στη Θάσο. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται με εμπόριο χαλιών και βρέθηκε σε μια έκθεση 15-18 Μαΐου στο Γκαζιαντέπ, όπου πήγε να κλείσει κάποιες συμφωνίες μαζί με συνεργάτη του και έκτοτε δεν ξαναγύρισε.

Ξάδερφος του συλληφθέντα μίλησε στον Ant1 για την εξέλιξη της υπόθεσης, διαψεύδοντας τα περί «ομολογίας» και τονίζοντας ότι το οικογενειακό περιβάλλον του δεν έχει καμία πληροφόρηση. «Δε μας δίνουν καμία πληροφορία, μιλάμε για ένα καθεστώς που κάνει ό,τι θέλει. Αν λένε ότι ομολόγησε, είναι σίγουρα από πιέσεις και βασανιστήρια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο ίδιος, το να έχει συνεργαστεί με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες «προσωπικά το αποκλείω. Η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πάρα πολύ ψύχραιμα και πάρα πολύ σοβαρά. Να στραφούμε επίσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δούμε τι να γίνει… Βάζουμε το χέρι στο ευαγγέλιο, το κοράνι, ό,τι θέλετε, δεν έχει καμιά ανάμειξη», αναφέρει.

Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει φόβος που αποτρέπει το να μεταβεί κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον στην Τουρκία. «Πού να πάνε; Για να συλληφθούν και οι ίδιοι; Φοβόμαστε να πάμε εκεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει η avgi.gr, οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ θέλουν την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT να προχωράει στη σύλληψη του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ελληνικής υπηκοότητας, με την κατηγορία ότι δρούσε ως κατάσκοπος για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, πίσω από την ιδιότητα του επιχειρηματία με την οποία βρισκόταν στην Τουρκία, ο άνδρας συνέλεγε πληροφορίες για συνοριακές μονάδες του τουρκικού στρατού, για τον πληθυσμό συριακής καταγωγής που βρίσκεται στη χώρα, αλλά και για Τούρκους που εγκατέλειψαν τη χώρα και κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις εκκαθαρίσεις «γκιουλενιστών» από τον Ερντογάν που ακολούθησαν. Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απεικονίζουν έναν άνδρα 50-60 ετών, να στέκεται με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες.

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα περιγράφεται στα τουρκικά ΜΜΕ ως συριακής καταγωγής Έλληνας πολίτης, παντρεμένος με δύο παιδιά, που ζει στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε η ελληνική κρατική τηλεόραση, η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί ήδη μετά τα μέσα Μαΐου. Ακολούθησαν από ελληνικής πλευράς 8 διαβήματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών (από 23 Μαΐου ως 23 Ιουνίου), πριν ακολουθήσει η ανακοίνωση της σύλληψης, που κατά τα φαινόμενα έγινε στις 19 Μαΐου.